Ευμενίδες και Ερινύες



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Οι βασικές προϋποθέσεις για να στηριχθεί καί να ευδοκιμήσει ένας γάμος είναι η αγάπη,η εμπιστοσύνη,ο θαυμασμός καί ο σεβασμός προς τον/την σύντροφο,καθώς καί η απόλυτη ειλικρίνεια ανάμεσα στο ζευγάρι. Πόσο εφικτό είναι τελικά,από το ''εγώ'' να περάσουμε στο ''εμείς'' καί να λειτουργούμε σαν ένα σώμα καί μία ψυχή; 'Η απλά είναι ένα ουτοπικό όνειρο; Τί είναι αυτό που θέλουμε πραγματικά μπαίνοντας στην διαδικασία να ενώσουμε τις ζωές μας με έναν άλλον άνθρωπο;
   Η σημερινή μου βιβλιοπρόταση για εσάς ακούει στον τίτλο ''Ευμενίδες και Ερινύες'' από την συγγραφέα κυρία Λορήν Γκροφ καί κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός. Κι όπως υπόσχεται από τον υπότιτλο που κοσμεί το εξώφυλλό του,θα κάνουμε την αυτοψία ενός γάμου μέσα από την υπόθεσή του. Εμένα μου ακούγεται αρκετά δελεαστικό όλο αυτό.
   ''Ευμενίδες και Ερινύες'' ο τίτλος του καί αμέσως σκέφτηκα ότι,έστω καί φαινομενικά,έχουμε δύο λέξεις που μοιάζουν να έχουν την ίδια σημασία,δηλαδή τύψεις. Αν όμως εστιάσουμε παραπάνω,θα αντιληφθούμε μία λεπτή διαφορά ανάμεσά τους. Ποιά είναι αυτή; Οι Ερινύες,από την αρχαιότητα,ήταν χθόνιες δυνάμεις οι οποίες κυνηγούσαν χωρίς έλεος τους ανθρώπους που διέπρατταν μία ύβρη καί δεν τηρούσαν τους ηθικούς νόμους. Οι Ευμενίδες,από την άλλη μεριά,ήταν αντίθετες μορφές από τις Ερινύες. Όταν οι άνθρωποι ήταν σωστοί,τους απελευθέρωναν καί μεταμορφώντουσαν σε προστάτιδές των.
   Το βιβλίο αν καί μεγάλο σε όγκο,είναι αρκετά καλογραμμένο καί διαβάζεται ευχάριστα από τον αναγνώστη. Είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Τις ευμενίδες καί τις ερινύες. Κατά την άποψή μου,αυτός ο διαχωρισμός μπορεί να θεωρηθεί ως μία ευφυή κίνηση από μεριάς της συγγραφέως. Θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι δύο βιβλία,τα οποία να έστεκαν αυτόνομα αλλά καί να αλληλοσυμπλήρωνε επάξια το ένα το άλλο.
   Κατά την διάρκεια της ανάγνωσης,είχα την αίσθηση λες καί κάθε κομμάτι αντιπροσώπευε τον ένα εκ των δύο πρωταγωνιστών. Οι ευμενίδες τον άνδρα πρωταγωνιστή,ο οποίος αφηγείται,κατά κόρον,την υπόθεση στο πρώτο μέρος καί οι ερινύες την γυναίκα πρωταγωνίστρια,η οποία με την σειρά της στο δεύτερο μέρος,έρχεται να καλύψει κενά του πρώτου καί να αιτιολογήσει καταστάσεις. Εκείνος έβλεπε πάντα την θετική πλευρά των πραγμάτων μέσα στην άγνοιά του κι εκείνη έπρεπε να έρθει αντιμέτωπη με όλα όσα την βασάνιζαν χρόνια,όσες προσπάθειες κι αν έκανε να τα αποδιώξει. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε μία συνολική αποτύπωση της ιστορίας πάνω στο χαρτί. Προσέξτε! Τα πάντα ειπώνονται μία φορά. Δεν θα βρείτε κουραστικές επαναλήψεις. Σκεφτείτε το σαν μία βουτιά στα άδυτα της ψυχής κάθε ήρωα.
    Έχετε σκεφτεί ποτέ αν ο/η σύντροφός σας είναι καθ'όλα ειλικρινής απέναντί σας; Εσείς είστε; Mέχρι που είναι τα όρια της ειλικρίνειας μέσα σε έναν γάμο; Υπάρχει κάποιο σημείο,όπου σταματάνε καί ξεκινάνε τα ψέματα,η απόκρυψη της αλήθειας,ή,πιο σωστά η μερική αποσιωποίησή της;
   Από μικρή ακούω πολλές ηλικιωμένες γυναίκες να δίνουν στις νεότερες την συμβουλή:''Ο άνδρας σου να σε γνωρίζει από την μέση καί κάτω''. Όλως παραδόξως,αυτή η φράση μου θύμισε κατά πολύ αυτό που βιώνε το ζευγάρι της ιστορίας μας. Ζούσε ο καθένας με την εικόνα που είχε πλάσει για τον άλλον καί παρέμενε εκεί. Δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ να μάθουν την πραγματική ιστορία του ανθρώπου που είχαν δίπλα τους. Πιθανότατα από φόβο μήπως δουν κάτι που θα τους αλλοίωνε την ιδανική μορφή που είχαν γι'αυτούς.
   Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που αποδεικνύει περίτρανα ότι τίποτα δεν είναι πάντα όπως δείχνει καί ότι δεν πρέπει να μένουμε στο ''φαίνεσθαι'' αλλά στο ''είναι'' καί την πραγματική ουσία.
   Θα μπορούσα να σας μιλάω πολλή ώρα γι΄αυτό το μυθιστόρημα. Θεωρώ ότι η ιστορία του ενέχει μηνύματα καί διδάγματα με πολλούς αποδέκτες. Για να μην μακρυγορώ,σας παραθέτω την περίληψη του οπισθοφύλλου.
   '' Στην ηλικία των είκοσι δύο ετών, ο Λότο και η Ματίλντε είναι ένα ιδανικό ζευγάρι, πανέμορφοι, λαμπεροί, τρελά ερωτευμένοι και προορισμένοι να μεγαλουργήσουν. Εκείνος ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας, πολλά υποσχόμενος. Εκείνη μια κοπέλα εντυπωσιακής ομορφιάς, με εξαιρετικές σπουδές, που όμως θα προτιμήσει, θυσιάζοντας τα όνειρά της, να αφιερώσει τη ζωή της στον αγαπημένο της, κόντρα σε μια κυριαρχική και εκδικητική πεθερά που κάνει τα πάντα για να διαλύσει αυτόν τον γάμο.
Μία δεκαετία αργότερα, ο γάμος τους εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο ζήλιας των φίλων τους που χωρίζουν ο ένας μετά τον άλλον· όμως είναι ένας γάμος στην κόψη του ξυραφιού, τον χαρακτηρίζει ένα φορτισμένο κλίμα, ανομολόγητα, ένοχα μυστικά, που μας κάνουν να αντιληφθούμε πως τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται...
Κάθε ιστορία έχει δυο πλευρές. Κάθε σχέση έχει δύο όψεις. Και, μερικές φορές, αποδεικνύεται πως το κλειδί για έναν αξιοζήλευτο γάμο δεν είναι η αλήθεια του, αλλά τα μυστικά του.
Με συνταρακτικές αποκαλύψεις, πολλαπλούς ειρμούς και με μια πρόζα που σφύζει από ζωή και πρωτοτυπία, η Λορήν Γκροφ μας παραδίδει ένα βαθιά απολαυστικό, απαράμιλλο μυθιστόρημα για την αγάπη, την τέχνη, τη δύναμη. Βαθύ, εκπληκτικό, δυναμικό και συναισθηματικά καθηλωτικό, διεγείρει ταυτόχρονα το μυαλό και την καρδιά.''.
                                                          Καλές σας αναγνώσεις!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΛΟΡΗΝ ΓΚΡΟΦ(LAUREN GROFF)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Fates and furies

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΟΛΓΑ ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΩΚΕΑΝΟΣ


Ευμενίδες και Ερινύες Ευμενίδες και Ερινύες Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 10, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.