Ανώνυμη #52



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    Σχεδόν καθημερινά δεχόμαστε τηλεφωνήματα από διάφορες εταιρίες που ζητούν να τους διαθέσουμε λίγο από τον χρόνο μας,ώστε να απαντήσουμε ανώνυμα σε ένα ερωτηματολόγιο. Η πλειοψηφία εξ ημών αρνείται ευγενικά να συμμετάσχει στην έρευνα,κυρίως λόγο φόρτου εργασίας,ή,έλλειψης ενδιαφέροντος.
  Σε ένα υποθετικό σενάριο,πείτε ότι έχετε μεγάλη χρηματική ανάγκη καί η συμμετοχή σας σε μία ανάλογη έρευνα μπορούσε να σας αποφέρει ένα αρκετά σεβαστό ποσό,πόσο πρόθυμοι/ες θα ήσασταν για να λάβετε μέρος; Θα επιλέγατε να γίνετε ένας απρόσωπος αριθμός όπως η ηρωϊδα του βιβλίου; Μέχρι ποιό σημείο είσαστε διατεθειμένοι/ες να προχωρήσετε; Θα γινόσασταν εθελοντικά ''πειραματόζωο'' στα χέρια κάποιου άγνωστου; Η ανθρώπινη αξία παύει να υφίσταται,όταν επικρατεί η ανωνυμία;
   Οι συγγραφείς του βιβλίου ''Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ'',κυρίες Greer Hendricks καί Sarah Pekkanen υπογράφουν από κοινού το νέο ανατριχιαστικό καί καθηλωτικό ψυχολογικό θρίλερ με τίτλο ''ΑΝΩΝΥΜΗ #52''. Σκοπός τους να μπούν μέσα στην ψυχή καί το μυαλό των αναγνωστών καί να τους ''παραπλανήσουν'' με ευφυή τεχνάσματα.
   Είναι αλήθεια ότι απαιτείται ιδιαίτερη μαεστρία για να γραφτεί ένα βιβλίο από κοινού από δύο συγγραφείς καί το αποτέλεσμα να είναι άρτιο,να έχει συνοχή καί να αφήνει,εντέλει,στον αναγνώστη την αίσθηση πως ο συγγραφέας είναι ένα πρόσωπο. Διαβάζοντάς το κάποιος/α δύσκολα θα μπορέσει να αντιληφθεί που ξεκινάει η γραφή της μίας καί που ξεκινάει της άλλης. Αξίζουν συγχαρητήρια καί στις δύο συγγραφείς που μπόρεσαν καί έδωσαν στο αναγνωστικό κοινό ένα τέτοιο απολαυστικό μυθιστόρημα. Θα μείνει αρκετό καιρό νωπό στην μνήμη μου. Ήταν η πρώτη φορά που διάβασα μυθιστόρημά τους καί δηλώνω θαυμάστρια. Σίγουρα μελλοντικά θα αναζητήσω να διαβάσω καί το προηγούμενο.
   Η πλοκή θα στηριχθεί πάνω σε δύο γυναίκες καί σε έναν άνδρα. Μέσα σε αυτό το ιδιόμορφο τρίγωνο θα αναπτυχθούν πολύπλοκες σχέσεις με σχεδόν ολέθριες συνέπειες για όλους. Σχέσεις ερωτικές,σχέσεις οικογενειακές,σχέσεις φιλικές θα έρθουν στο προσκήνιο καί θα διαταραχθούν. Μπλεγμένοι καί οι τρείς τους εκούσια σε αυτό το πολύπλοκο γαϊτανάκι,στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν,θα δένονται ακόμη περισσότερο καί η φυγή θα μοιάζει απίθανη.
    Για την αποφυγή σπόιλερ θα σας δώσω αυτούσια την περιγραφή του μυθιστορήματος. ''Η Τζέσικα, μια εικοσιοκτάχρονη μακιγιέζ που ζει στο Μανχάταν, αρπάζει την ευκαιρία να κερδίσει γρήγορα χρήματα, συμμετέχοντας σε μια έρευνα «ηθικότητας». Γνωρίζει τη γοητευτική και μυστηριώδη Δρα Σιλντς, η οποία φροντίζει να αυξάνει την αμοιβή της, αυξάνοντας παράλληλα και τις πολύ ιδιαίτερες απαιτήσεις της από την Τζέσικα. Μια ιστορία για δύο γυναίκες που κρύβουν μυστικά, τα οποία αποκαλύπτονται αριστοτεχνικά μέσω τις διπλής αφήγησης. H Χέντρικς και η Πεκάνεν κλιμακώνουν την ένταση καθώς εκτυλίσσεται το μυθιστόρημα, δημιουργώντας μια υποβλητική ατμόσφαιρα και αποκαλύπτοντας ένα εντελώς απρόσμενο φινάλε.''.
   Καθ'όλη την διάρκεια της ανάγνωσης είχα κατά νού την σκέψη,πως μπορεί η αγάπη να φτάσει να πάρει ακραίες μορφές,όπως είναι η εμμονή με το πρόσωπο για το οποίο τρέφουμε συναισθήματα,καί τελικά να γίνει καταστροφική τόσο για εμάς,όσο καί για τους γύρω μας. Προσπάθησα αλλά δεν τα κατάφερα να δικαιολογήσω τις πράξεις των πρωταγωνιστών. Δεν συνάδουν με τον δικό μου τρόπο σκέψης. Αν ένα τόσο όμορφο συναίσθημα,σαν την αγάπη καί τον έρωτα,καταλήξει σε κάτι τόσο άσχημο καί ψυχοφθόρο,θα είναι καλύτερα να μην υπάρξει ποτέ.
   Βρήκα ευφυή την κίνηση των συγγραφέων,η εξιστόρηση των γεγονότων να γίνεται εναλλάξ από τις δύο πρωταγωνίστριες. Έτσι,μπορούμε να δούμε όλες τις οπτικές γωνίες της υπόθεσης,να μπούμε μέσα στον ψυχισμό των δύο γυναικών καί να κατανοήσουμε πλήρως το τι συμβαίνει. Παράλληλα,μου ήταν αρεστός ο τρόπος με τον οποίο αποτυπώθηκε η ιστορία πάνω στο χαρτί. Μου θύμισε τα ημερόλογια που κρατούν οι ερευνητές για να καταγράφουν την πρόοδο των ερευνών τους. Όμοια,κι εμείς ως αναγνώστες θα φτάσουμε βήμα-βήμα στο ανατρεπτικό κι αναπάντεχο φινάλε που θα μας αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Σίγουρα αξίζει την προσοχή του αναγνωστικού κοινού. Αναζητήστε το!
                                                           Kαλά σας αναγνώσματα!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ:GREER HENDRICKS & SARAH PEKKANEN

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: An Anonymous Girl

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΠΑΛΜΥΡΑ ΙΣΜΥΡΙΔΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ
 


Ανώνυμη #52 Ανώνυμη #52 Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 04, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.