Ευτοπία – Τα χρόνια του μανιφέστου Βιβλίο πρώτο



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Δυστυχώς η παγκόσμια κρίση τόσο σε οικονομικό,όσο καί σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Ήρθε καί ξερίζωσε από τα θεμέλιά τους αξίες,ιδανικά ακόμη καί τα αυτονοήτα δικαιώματα της ανθρώπινης φύσης,όπως είναι τα απαραίτητα αγαθά για την επιβίωση καί η ελευθερία. Δεν γνωρίζω που θα φτάσει αλλά απεύχομαι να γίνουν τα πράγματα χειρότερα...
   Η σημερινή μου πρόταση για εσάς είναι το βιβλίο ''Ευτοπία – Τα χρόνια του μανιφέστου'' από την συγγραφέα κυρία Άννη Παπαθεοδώρου καί αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας.  Πρόκειται για ένα βιβλίο που ανήκει στην κατηγορία των κοινωνικών μυθιστορημάτων.Για όσους/όσες ενδιαφέρεστε,κυκλοφορεί από την Άνεμος εκδοτική.
  Αν καί η πλοκή του διαδραματίζεται το έτος 2057,κι εκ πρώτης όψεως φαντάζει ουτοπικό,μόλις αρχίσετε να το διαβάζετε,θα καταρρίψει περίτρανα αυτή την άποψη. Για μένα ήταν το πιο ανατριχιαστικό καί ρεαλιστικό σενάριο,το οποίο θα μπορούσε να συμβεί. Η ανθρωπότητα δείχνει να έχει φτάσει σε τέλμα καί όλα οδηγούν προς το χείριστο τέλος.
  Είναι σαφές πλέον σε όλους μας,ότι όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας έχουν ως στόχο την διάλυση όσων γνωρίζουμε. Κύριος καί μόνος υπεύθυνος ο άνθρωπος καί οι πράξεις του. Ο ίδιος,επίσης,είναι εκείνος που θα πρέπει με όλες του τις δυνάμεις να δώσει τις μάχες που χρειάζεται για να σώσει ό,τι σώζεται,με ελπίδα ένα καλύτερο μέλλον. Με ποιό τρόπο μπορεί να γίνει αυτό; Eίναι εφικτό;
   H συγγραφέας κυρία Άννη Παπαθεοδώρου με λόγο αυστηρό καί δηκτικό καταδεικνύει τα κακώς κείμενα της σύγχρονης εποχής καί τα αντίκτυπά τους πάνω στους ανθρώπους. Όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης σε μικρότερο έως καί μεγαλύτερο βαθμό. Από τους πολιτικούς ηγέτες που κοιτάνε μόνο το συμφέρον τους καί το πως θα επικρατήσουν έναντι των ''αντιπάλων'' τους έως καί τους απλούς,καθημερινούς πολίτες που δεν αντιδρούν καί αποδέχονται στωϊκά την μοίρα τους καί τις αποφάσεις των άλλων,ακόμη κι αν τους αφορούν άμεσα.
    Η γραφή της συγγραφέως,κατ'εμέ,είναι αφοπλιστική καί λειτουργεί σαν ένας τρόπος αφύπνισης της συνείδησης των αναγνωστών. Δεν έχει σκοπό να ωραιοποιήσει καταστάσεις,ούτε να χαϊδέψει αυτιά. Αποτυπώνει πάνω στο χαρτί τα πράγματα στις κανονικές τους διαστάσεις. Προσπαθεί να βρεί λύση στο πρόβλημα μέσα από μία ιστορία,ναι μεν τοποθετημένη στο μέλλον,αλλά με ήρωες απτούς,καθημερινούς σαν εμάς. Καθιστά έτσι το βιβλίο οικείο για τον αναγνώστη καί εύκολα ο καθένας,η καθεμία θα ταυτιστεί μαζί τους.
   Η γλώσσα του κειμένου είναι απλή,καθαρή,προσιτή καί συνάμα ουσιαστική. Πετυχαίνει άψογα τον σκοπό της. Διεισδύει μέσα στην ψυχή καί στο νού των αναγνωστών. Τους κάνει να σκεφτούν καί να προβληματιστούν. Κάλλιστα θα μπορούσα να την παρομοιάσω με έναν ορμητικό χείμαρρο που παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του καί εντέλει επηρεάζει τα πάντα γύρω του.
   Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε 9 μέρη. Κάθε μέρος ξεχωριστά έχει τον δικό του τίτλο,ο οποίος εκτός του ότι εκφράζει όλο το νόημα αυτών των κεφαλαίων,μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ''βήμα'' που επιβάλλεται να κάνουν οι ήρωες προς την τελική έκβαση της υπόθεσης.
   Θα ήταν μεγάλη μου παράλειψη να μην αναφερθώ στον τρόπο με τον οποίο επιλέγει η συγγραφέας κυρία Άννη Παπαθεοδώρου να παρουσιάσει την ιστορία του βιβλίου. Μέσα από τις ατομικές αφηγήσεις κάθε ήρωα ξεχωριστά,μας δίνεται η συνολική εικόνα των πραγμάτων. Καθένας από την μεριά του αντιλαμβάνεται αλλιώς τις συνέπειες της κρίσης καί εκφράζει τα δικά του συναισθήματα καί προβληματισμούς. Η εξιστόρηση των γεγονότων γίνεται με συνεχόμενη ροή,χωρίς περιττές επαναλήψεις. Ο ένας πρωταγωνιστής μετά τον άλλο παίρνει την σκυτάλη καί συνεχίζει από το σημείο που σταμάτησε ο προηγούμενος. Φανταστείτε το σαν ένα παζλ,το οποίο αποτελείται από πολλά κομμάτια. Αν λείπει κάποιο,η εικόνα θα μείνει ημιτελής.
  Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στην συγγραφέα για τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να προσεγγίσει καί να αποδώσει άψογα τον ψυχισμό όλων των πρωταγωνιστών του βιβλίου. Από το μικρό παιδί,τους εφήβους,τους ενήλικες ακόμη καί τους άνδρες. Δεν υπάρχει κανένα κενό,καμία ασάφεια. Έχουμε να κάνουμε με μία εξαιρετική συγγραφέα.
   Κατά την διάρκεια της ανάγνωσης ένιωσα να γίνομαι κομμάτι της ιστορίας καί βιώσα πολλά από τα συναισθήματα που ένιωθαν οι πρωταγωνιστές. Η απόγνωση καί η απελπισία αλλά καί η πίστη σε ένα καλύτερο αύριο θα δώσουν στους ήρωές μας την ελπίδα να παλέψουν για ένα καλό σκοπό κοινό για όλον τον κόσμο.
   Φτάνοντας στο τέλος του βιβλίου,η συγγραφέας αποφασίζει με έναν εύστοχο τρόπο να ''κλείσει'' προσωρινά την υπόθεση σε καίριο σημείο για την εξέλιξή της. Έτσι,κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού για το τι πρόκειται να επακολουθήσει.
   Επειδή κυκλοφορεί ήδη καί το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας,εγώ με την σειρά μου θα σας προτρέψω να αναζητήσετε καί να διαβάσετε καί τα δύο βιβλία,το ένα μετά το άλλο. Αυτό θα κάνω κι εγώ. Παρασύρθηκα κι έγραψα πολλά. Όμοια με ''παρέσυρε'' το βιβλίο μέσα στις σελίδες του καί το διάβασα με μία ανάσα μέσα σε λίγες ώρες.
                                                           Καλές σας αναγνώσεις!

                                                         ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΑ ΒΙΒΛΊΑ



                                                                    ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο Μάνος και η Άννα ξεκινούν τη ζωή τους στην κρίση.

Υπερπληθυσμός, μετανάστευση, φτώχεια κι εξαθλίωση, εγκληματικότητα, εθνικισμός και τρομοκρατία είναι το σκηνικό μέσα στο οποίο δημιουργούν την οικογένειά τους και χτίζουν τη ζωή τους.

Δεν αντιδρούν όταν πρέπει. Κανείς δεν αντιδρά. Θα εναντιωθούν ποτέ και με ποιον τρόπο;

Έτος 2057. Παγκοσμιοποιημένη οικονομία και διακυβέρνηση με κλειστά σύνορα. Απομονωτισμός, τοπικής εμβέλειας διαδίκτυο και μέσα ενημέρωσης. Έλεγχος των γεννήσεων και των θανάτων. Ταξικές κι επαγγελματικές ζώνες ασφυκτικά κλειστές. Όποιος δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις που του έχουν ανατεθεί από τους ιθύνοντες ολισθαίνει σε κατώτερη κοινωνική κλίμακα.

Η κρίση και η μετά κρίση περίοδος, σε μια ακραία εκδοχή της, οδηγούν στον θάνατο των ανθρώπων και του πολιτισμού, ή μήπως στην αφύπνιση και στο ξημέρωμα μιας καλύτερης εποχής;


Ένας μυστικός αθέατος κόσμος που αναπτύσσεται θα κατορθώσει να παίξει ρόλο στο παρόν και στο μέλλον;

                              Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το δεύτερο βιβλίο:

                      https://dominicamat.blogspot.com/2020/01/blog-post_91.html

                                                               ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΒΙΒΛΙΟ


                               Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το τρίτο βιβλίο:

                      https://dominicamat.blogspot.com/2020/05/blog-post_20.html

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΝΝΗ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΝΕΜΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ
   
    
   
Ευτοπία – Τα χρόνια του μανιφέστου Βιβλίο πρώτο Ευτοπία – Τα χρόνια του μανιφέστου  Βιβλίο πρώτο Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 29, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.