Το ραντεβού



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Πιστεύετε στο κάρμα καί ειδικότερα στις καρμικές σχέσεις; Σε εκείνους τους μεγάλους έρωτες που για κάποιον λόγο έπαψαν να υφίστανται,γιατί διακόπηκαν με άδικο τρόπο καί δεν πρόλαβαν να κλείσουν τον κύκλο της ιστορίας τους αλλά κάποια στιγμή επιστρέφουν για να συνεχίσουν ό,τι άρχισε κάποτε; Θα μπορούσατε να φανταστείτε τον εαυτό σας να βιώνει μία ανάλογη κατάσταση;
   Η συγγραφέας κυρία Αφροδίτη Φραγκιαδουλάκη στο πρώτο της βιβλίο με τίτλο ''Το ραντεβού'' μας δίνει μία ρομαντική ιστορία έρωτα που ξεκίνησε στο μακρινό παρελθόν καί ήρθε να ολοκληρωθεί στο παρόν. Ένας μεγάλος έρωτας,που εκτός από την ομορφιά του,έκρυβε πολύ πόνο για τους πρωταγωνιστές του.
   Το ραντεβού με την μοίρα θα είναι αναπόφευκτο για τους δύο σημερινούς μας ήρωες. Θα κληθούν να ''τελειώσουν'',μέσα από πολλές δυσκολίες καί σκαμπανεβάσματα,αυτό που άρχισε τότε καί δυστυχώς δεν είχε την ευτυχή κατάληξη που θα ήταν επιθυμητή. Ένας πίνακας ζωγραφικής θα τους ''φέρει'' κοντά χωρίς να γνωρίζουν το βαθύτερο νόημα αυτής της γνωριμίας. Καί οι δύο τους θα νιώσουν αυτόματα την έλξη αλλά υπάρχουν αρκετά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν μέχρι τελικά να είναι μαζί. Θα τα καταφέρουν,ή,όχι; Θα κλείσει επιτέλους με τον ομορφότερο τρόπο αυτός ο κύκλος που άνοιξε πριν από χρόνια;
   Τόσο η σκιαγράφηση των χαρακτήρων των ηρώων,όσο καί η περιγραφή των στιγμών είναι άκρως παραστατική από μεριάς της συγγραφέως. Έχουν ως αποτέλεσμα ένα βιβλίο οικείο καί άκρως αρεστό στον αναγνώστη. Δεν νομίζω ότι θα επιθυμούσα να αλλάξω κάτι. Ξέρετε,η αληθοφάνεια των ηρώων είναι μία απαραίτητη προϋπόθεση για μένα σε βιβλία αυτού του είδους. Καί σε αυτό εδώ το βιβλίο την βρήκα.
   Μπήκα,έστω καί για λίγο,στην θέση των πρωταγωνιστών καί έζησα μαζί τους εκείνες τις καταστάσεις. Βιώσα ποικίλα συναισθήματα καί ένιωσα γεμάτη από αυτά από την πρώτη έως καί την τελευταία σελίδα του βιβλίου. Συναισθήματα όπως είναι η ανάγκη για αγάπη,ο έρωτας,η απώλεια,ο πόνος.
   Έχοντας διαβάσει καί αγαπήσει τα άλλα δύο βιβλία της συγγραφέως,επιθυμούσα εδώ καί καιρό να διαβάσω το πρώτο της βιβλίο. Αν καί πρόκεται για πρωτόλειο δείγμα γραφής,είναι φανερές οι δυνατότητες της συγγραφέως καί η μελλοντική της εξέλιξη,η οποία γίνεται φανερή στους αναγνώστες που θα διαβάσουν τα επόμενα βιβλία της.
  Η ροή της υπόθεσης είναι συνεχόμενη με στρωτό λόγο. Όπως καί στα άλλα της βιβλία,έτσι κι εδώ,κυριαρχεί ο απλός,καθαρός λόγος με την απαραίτητη λυρικότητα που χαρακτηρίζει την πένα της συγγραφέως. Μία λυρικότητα που ενισχύεται από την τοποθέτηση καίριων τραγουδιών σε κάποια σημεία του κειμένου.
   Τα βιβλία της μου είναι αρεστά γιατί βασίζονται πάνω σε αυτό το μοτίβο,απαλλαγμένα από περιττές επαναλήψεις ή τάσεις εντυπωσιαμού,που πιθανώς να καλύπτανε κενά της πλοκής ή του λόγου του κειμένου. Δεν το χρειάζονται αυτό. Μπορούν να σταθούν επάξια μέσα από τις ιστορίες τους.
   Διαβάζοντας το βιβλίο μου γεννήθηκαν διάφορες σκέψεις σχετικά με το θέμα του έρωτα καί την αναζήτησή του από εμάς. Ο έρωτας δεν πρέπει να μας προκαλεί σωματικό ή ψυχικό πόνο,ούτε να μας προκαλεί φόβο. Ο έρωτας πρέπει να μας δίνει φτερά να πετάξουμε ελεύθεροι κι όχι να μας κρατάει φυλακισμένους. Δεν πρέπει να μένουμε σε μία αρρωστημένη σχέση εξαιτίας του φόβου της μοναξιάς ή της άπορριψης. Αν δεν αγαπάμε εμείς οι ίδιο τον εαυτό μας,δεν θα μας αγαπήσουν κι οι άλλοι.
   Για μία ακόμη φορά έμεινα απόλυτα ικανοποιημένη από τον τρόπο που επέλεξε η συγγραφέας να δώσει τον επίλογο του βιβλίου. Πρέπει να παραδεχτώ ότι είναι από τα δυνατά της σημεία.
   Κλείνοντας την κριτική μου θα σας προτρέψω να διαβάσετε μαζί με αυτό καί τα υπόλοιπα βιβλία της συγγραφέως. Θα μείνετε καθ'όλα γοητευμένοι από την πένα της. Καί κάτι ακόμη! Οι πραγματικοί έρωτες ποτέ δεν παύουν να υπάρχουν.
                                                        Καλά σας αναγνώσματα!

Υ.Γ. Το εξώφυλλο κοσμείται από τον πίνακα ''Study of a couple'' του Egon Schiele(1890-1918)

                                                                   ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Χρειάστηκε να περάσει ένας αιώνας και μερικοί μήνες για να συναντηθούν ξανά. Να διασχίσουν χώρες, αγκαλιές, αγωνίες. Να νικήσουν τον χρόνο και τον εαυτό τους. Από τον πίνακα ενός φημισμένου Αυστριακού ζωγράφου μιας άλλης εποχής, έως την αναστατωμένη Αθήνα της κρίσης, ένας έρωτας από το παρελθόν, κατορθώνει να ανακαλύψει τους τελικούς αποδέκτες του στο σήμερα.

Η Στεφανία κι ο Νικόλας ταυτίζονται μαγικά με τους εραστές του διάσημου καμβά και αφήνοντας πίσω τους ό,τι δεν ήτανε ποτέ γι΄ αυτούς, δίνουν, χωρίς να το γνωρίζουν, το πιο σημαντικό ραντεβού της ζωής τους.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΦΡΑΓΚΙΑΔΟΥΛΑΚΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΓΓΕΛΑΚΗ
 
 
 
    
Το ραντεβού Το ραντεβού Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 19, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.