Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    Το ευρύ κοινό την γνώρισε ως την συγγραφέα της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς ''Άγριες μέλισσες''. Εγώ είχα την ευκαιρία να την γνωρίσω μέσα από το βιβλίο της ''Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ'',το οποίο κυκλοφορεί απ΄τις εκδόσεις Ωκεανός. Ο λόγος,λοιπόν,για τη συγγραφέα κυρία Μελίνα Τσαμπάνη.
   Όπως,εύλογα,καταλάβατε,το τρίτο μου αναγνωστικό ταξίδι για την φετινή χρονιά το έκανα παρέα με το βιβλίο ''Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ''. Ομολογώ πως ήταν από εκείνα τα ταξίδια της ψυχής,τα οποία δεν θα ήθελα ποτέ να τελειώσουν.
    Ας τα πιάσω όμως από την αρχή. Διαβάζοντας την περίληψη του βιβλίου,πριν καν φτάσει στα χέρια μου,ένιωσα την έντονη,επιτακτική σχεδόν,ανάγκη να διαβάσω αυτό το βιβλίο. Ήξερα ότι μέσα στις σελίδες του θα ανακάλυπτα έναν κρυμμένο θησαυρό,που προορίζεται για όλους εμάς που θα το πιάναμε στα χέρια μας. Μπορείτε,συνεπώς,να αντιληφθείτε την χαρά μου,όταν επιτέλους το κράτησα για πρώτη φορά.
   Βλέποντάς το,σκέφτηκα πως θα ήταν καλύτερα να το χωρίσω σε δύο μέρη καί να το διαβάσω τμηματικά. Άρχισα,λοιπόν,έχοντας αυτό το πλάνο κατά νού αλλά τελικά το διάβασα όλο μέσα σε λίγες ώρες χωρίς σταματημό. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αριστοτεχνική-κατά την άποψή μου-γραφή της συγγραφέως αλλά καί στην υπόθεση του βιβλίου.
    Για μένα,η συγγραφέας,ή,πιο σωστά η πένα της μοιάζει με το μαγικό ραβδί μίας νεράιδας,που με μόνο ένα άγγιγμά του μας οδηγεί σε έναν κόσμο ονειρικό. Το βιβλίο παρά τον μεγάλο του όγκο είναι καλογραμμένο,με μεστό καί στρωτό λόγο από την πρώτη έως καί την τελευταία του σελίδα. Τόσο οι περιγραφές των εικόνων,όσο καί των ηρώων είναι τόσο άρτια αποτυπωμένες πάνω στο χαρτί,που ο αναγνώστης έχει την αίσθηση ότι όλα ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια του καί γίνεται κι ο ίδιος μέρος όλης της υπόθεσης.
   Με γλώσσα απλή κι οικεία,απαλλαγμένη από περιττές τάσεις εντυπωσιασμού ή κουραστικές επαναλήψεις,καθιστά το βιβλίο ευανάγνωστο κι άκρως αρεστό στον αναγνώστη. Ταυτόχρονα όλα αυτά ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό την ένταση των συναισθημάτων που θα γεννηθούν μέσα στην ψυχή του αναγνώστη κατά την διάρκεια της ανάγνωσης. Συναισθήματα ποικίλα όπως είναι η αγάπη των γονιών προς τα παιδιά τους,η αγάπη ανάμεσα στα αδέρφια καί στα ξαδέρφια,ο πόνος,η αδικία,ο απαγορευμένος έρωτας,η ελπίδα καί η ανάγκη για ελευθερία.
    Με όμοιο τρόπο μέσα από την σκιαγράφηση των χαρακτήρων των ηρώων θα δούμε να αποδίδονται τα ήθη,τα έθιμα καί τα πρότυπα εκείνης της εποχής.
    Το βιβλίο βάσει της υπόθεσής του,εκτός από αισθηματικό μυθιστόρημα εποχής,θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί καί ως ιστορικό,γιατί από την μέση σχεδόν μέχρι το τέλος αναφέρεται σε αρκετό βαθμό στην επανάσταση του 1821 καί την συμμετοχή κάποιων εκ των πρωταγωνιστών σε αυτήν.
    Η πλοκή του βιβλίου εστιάζει κυρίως στις διαπροσωπικές σχέσεις καί την ζωή δύο συγγενικών οικογενειών,το πως ζούν κι πράττουν με τους γύρω τους μέσα στην μικρή κοινωνία του νησιού που τελεί υπό Τούρκικη κατοχή. Όλα βαίνουν καλώς μέχρι την στιγμή που η μοίρα αποφασίζει να τους παίξει ένα άσχημο παιχνίδι. Οι ισορροπίες είναι τόσο λεπτές που παρομοιάζονται σαν ένα τεντωμένο σχοινί που ετοιμάζεται να σπάσει καί πάνω του οι ήρωές μας σαν άλλοι σχοινοβάτες να προσπαθούν να κρατηθούν στην θέση τους. Τί ρόλο θα παίξει ο έρωτας σε όλο αυτό; Θα μπορούσαν οι πρωταγωνιστές μας να είναι ''σωστοί'' καί να μην ενδώσουν στον πειρασμό ή είναι κάτι αναπόφευκτο; Ποιές οι συνέπειες τελικά; Ένα δαχτυλίδι,που το κοσμεί ένας μωβ αμέθυστος, καί η κατάρα που το ακολουθεί,με ποιόν τρόπο θα επηρεάσει/σημαδέψει τις ζωές όλων; Μπορεί τελικά κάποιος να ξεφύγει από την μοίρα του;
     Παρ'όλο τον δραματικό του τόνο,όπως καταλάβατε το βιβλίο το λάτρεψα καί δεν θα ήθελα να αλλάξω το οτιδήποτε πάνω του. Θα μπορούσα να σας μιλάω ώρες γι'αυτό αλλά δεν θέλω να σας κουράσω παραπάνω. Για μένα η αναγνωστική χρονιά ξεκίνησε εξαιρετικά κι ευελπιστώ να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο.
    Εν ολίγοις,πρόκειται για ένα βιβλίο,σωστό διαμάντι,που αξίζει να το αναζητήσετε καί να το διαβάσετε. Εγώ σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.
                                                           Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                   ΠΕΡΙΛΗΨΗ

  Έτος 1798. Στην τουρκοκρατούμενη Τήνο γεννιέται ο δευτερότοκος γυιός του Γιώργη Σκαρλάτου, ο Μιλτιάδης. Πλάσμα σημαδεμένο από τις μοίρες για μεγάλα κατορθώματα, σε νεαρή ηλικία θα ριχτεί με ορμή στον Ιερό Αγώνα του λαού του για την πολυπόθητη Ελευθερία. Δυο είναι οι μεγάλες επιθυμίες της καρδιάς του: να δει την πατρίδα του απελευθερωμένη από
τον αβάσταχτο τουρκικό ζυγό, και να μπορέσει επιτέλους να σβήσει από την καρδιά του εκείνον τον βασανιστικό, τον ασίγαστο έρωτά του για την όμορφη γυναίκα του αδερφού του. Ωστόσο...
   Ένα λάφυρο που θα πέσει στα χέρια του Μιλτιάδη θα ανατρέψει αναπάντεχα τη ζωή του.
   Είναι ένα δαχτυλίδι δεμένο με την κατάρα της γυναίκας που το φορούσε… Κι η κατάρα αυτή θα στοιχειώσει τη ζωή του, και θα αλλάξει την πορεία, όχι μόνο της οικογένειάς του, αλλά και των γενεών που θ᾽ ακολουθήσουν…


Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα εποχής με πλούσια πλοκή και δράση που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη ως την τελευταία σελίδα.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΕΛΙΝΑ ΤΣΑΜΠΑΝΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΩΚΕΑΝΟΣ


Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 05, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.