Η εφήμερη ομορφιά του έρωτα



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    ''Η εφήμερη ομορφιά του έρωτα'' τιτλοφορείται το νέο βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Στέλλας Βρετού,το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος καί είχα την ευκαιρία να διαβάσω καί να σας παρουσιάσω σήμερα.
    Στο πρώτο άκουσμα του τίτλου του,μου γεννήθηκε η απορία αν ο έρωτας έχει τελικά μία εφήμερη ομορφιά ή είναι κι εκείνος εφήμερος καί χάνεται με το πέρασμα των χρόνων... Διαβάζοντας το βιβλίο,κατέληξα ότι έχουμε την λανθασμένη πεποίθηση πως έρωτας καί η ομορφιά του είναι κάτι που χάνεται... Κι όμως,ο αληθινός έρωτας πάντα υφίσταται όσα χρόνια κι αν περάσουν... Αυτό μάλιστα αποδεικνύεται από την στάση των πρωταγωνιστών. Παρά τα χρόνια που μεσολάβησαν,δεν σταμάτησαν ποτέ να αγαπούν πραγματικά ο ένας τον άλλον. Όλο αυτό μας δίνει μία ελπίδα καί ανάγκη να τον βιώσουμε στον υπέρτατο βαθμό.
    Καλύτερα όμως να τα πιάσουμε από την αρχή. Μαζί με την κύρια πρωταγωνίστρια του κειμένου θα κάνουμε ένα ονειρικό ταξίδι,αρχικά στην Σμύρνη στις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι την καταστροφή,την Αλεξάνδρεια καί την Αθήνα πολλά χρόνια ύστερα. Μέσα από την εξιστόρηση της ζωής της,θα έρθουμε σε επαφή με τον έρωτα,τον πόνο,την προσφυγιά,την εγκατάλειψη καί την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Μνήμες που θύμιζαν ξεχασμένες,θα αναβιώσουν καί θα φέρουν δάκρυα συγκίνησης καί νοσταλγίας στα μάτια. Πολλοί/ες εκεί έξω θα αισθανθείτε σαν να ακούτε μία ιστορία που γνωρίζατε από παλιά...
   Μου άρεσε πάρα πολύ ο τρόπος που επιλέχθηκε να γίνει η αναφορά από την συγγραφέα σε καίρια ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τον κόσμο αλλά καί τις ζωές των ηρώων μας. Ειδικά για το πως επηρεάστηκαν οι ζωές τους κι ''αναγκάστηκαν'' να κάνουν τις όποιες επιλογές καί να πορευτούν με αυτόν τον τρόπο.
   Παράλληλα,με την κύρια πρωταγωνίστριά μας,θα γνωρίσουμε επιπλέον ήρωες,οι οποίοι με την σειρά τους θα βάλουν τα λιθαράκια τους για την εξέλιξη της ιστορίας καί να έχουμε μία πιο συνολική εικόνα των γεγονότων.
    Η σκιαγράφηση όλων των χαρακτήρων έγινε με τον πιο ιδανικό καί ταιριαστό τρόπο από την συγγραφέα. Για να είμαι ειλικρινής,κάποιες φορές τους ήθελα πιο δυναμικούς καί να παλέψουν περισσότερο για τα θέλω τους αλλά την ίδια στιγμή σκεφτόμουνα,ότι ίσως σε αντίστοιχη περίπτωση να μην υπήρχε το τόσο καλό αποτέλεσμα. Σε κάποια βιβλία επιβάλλεται το τέλος να μην είναι το αναμενόμενο κι ευτυχισμένο. Πρέπει κάποιες φορές να υπάρξει καί ένα τέλος όχι τόσο ωραιοποιημένο. Έτσι γίνεται πιο δυνατό κι ουσιώδες το βιβλίο.
     Η γραφή του κειμένου είναι καθαρή κι οικεία για τον αναγνώστη. Οι διάλογοι αρκετοί καί παραστατικοί,βοηθούσαν να γίνει το βιβλίο πιο ευχάριστο κι ευανάγνωστο. Ευτυχώς,δεν είχαμε περιττές επαναλήψεις ή υπερβολική ανάλυση των πολιτικών γεγονότων,που πιθανώς να έφερναν ένα αντίθετο αποτέλεσμα.
   Οφείλω να σας πώ,ότι μαγεύτηκα από τον τρόπο με τον οποίο μας δίνονται οι εικόνες μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Ένιωθα σαν ήμουν παρούσα την ώρα που ζωγράφιζαν οι ήρωες ή όταν έβγαζαν φωτογραφίες καί τις εμφάνιζαν μέσα στο σκοτεινό θάλαμο. Ακόμη περισσότερο όμως,όταν ο Αντρέι ζωγράφισε την Ιφιγένεια. Άν καί δεν είναι υπαρκτός ο πίνακας για να τον δώ,μπόρεσα να νιώσω τον μεγάλο τους έρωτα καί το πως όλο αυτό αποτυπώθηκε πάνω στον καμβά....
    Λίγο πρίν κλείσω την κριτική μου,θέλω να αναφερθώ λίγο καί στο εξαιρετικό εξώφυλλο που κοσμεί το βιβλίο. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλο που να αναδείκνυε τόσο πολύ το νόημα του κειμένου. Αξίζουν συγχαρητήρια στο άτομο που το επιμελήθηκε.
    Για μένα πρόκειται για ένα από τα πιο καλά βιβλία που διάβασα αυτήν την χρονιά. Θα μείνει καιρό νωπό στην μνήμη μου. Σας προτρέπω λοιπόν να το αναζητήσετε καί να το διαβάσετε.
                                                         Καλά σας αναγνώσματα!

                                                               ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1900, την πρώτη μέρα του χρόνου, την πρώτη μέρα του καινούργιου αιώνα. Έζησε σε μια ζωή όσα δεν ζούνε άλλοι σε πέντε. Η Ιφιγένεια Σκρινή, κόρη μιας εύπορης οικογένειας Σμυρνιών, θα ερωτευτεί τον δάσκαλο ζωγραφικής, τον αινιγματικό Αντρέι Ρομπολόφσκι. Θα εγκαταλείψει την κοσμοπολίτικη πόλη με τα όμορφα σπίτια, τα θέατρα και τα ζαχαροπλαστεία, τα γεμάτα μουσικές σοκάκια της, για ν’ ακολουθήσει στο μακρινό ταξίδι του τον Αντρέι, όταν αυτός, θύμα του σκοτεινού παρελθόντος του, αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη Σμύρνη πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στη διάρκεια του ταξιδιού τους στα βάθη της Ανατολικής Συρίας, θα συναντήσουν τον Τζέιμς Μπάροουζ, απόφοιτο της Οξφόρδης. Η γοητεία και η ιστορία της Ανατολίας σ’ αυτό το οδοιπορικό θα αφήσουν τα ανεξίτηλα σημάδια τους στη ζωή της Ιφιγένειας και η εφήμερη ομορφιά του έρωτά τους θα στιγματίσει και τους τρεις για πάντα.


Από τη Σμύρνη στη Μέση Ανατολή, στην Αλεξάνδρεια, στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα, οι ζωές της Ιφιγένειας, του Αντρέι και του Τζέιμς θα περιπλεχθούν σ’ έναν ιστό πάθους, προδοσίας κι αναζήτησης, με φόντο τα ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΤΕΛΛΑ ΒΡΕΤΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ
    
Η εφήμερη ομορφιά του έρωτα Η εφήμερη ομορφιά του έρωτα Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 20, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.