Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    Έχω σκοπό μέχρι τέλος της χρονιάς,να έρθω σε επαφή με όσους περισσότερους συγγραφείς μπορώ. Γι'αυτόν τον λόγο θα δείτε μεγάλη ποικιλία στα βιβλία που θα σας παρουσιάσω. Θα ξεκινήσω σήμερα με το νέο βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Πέρσας Κουμούτση,με τίτλο ''Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ''.
    Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ιστορικό μυθιστόρημα που δεν πρέπει να λείπει από τις βιβλιοθήκες σας. Εμένα μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις καί θα επιθυμούσα μελλοντικά να διαβάσω κι άλλα βιβλία της ίδιας.
    Τα ιστορικά μυθιστορήματα πάντα με γοήτευαν καί θα εξακολουθήσουν να το κάνουν,όσα χρόνια κι αν περάσουν. Μέσα από τις ιστορίες τους έχουμε την ευκαιρία να μαθαίνουμε πράγματα για πρόσωπα καί καταστάσεις που δεν συναντήσαμε ή δεν έχουμε βιώσει. Είναι σαν μία ανεξάντλητη πηγή γνώσεων,η οποία δεν πρόκειται να στερέψει ποτέ. Άλλωστε η ιστορία έχει πολλά πρόσωπα,όπως είναι καί τα άτομα που την έζησαν.
   Το βιβλίο είναι καλογραμμένο καί προσεγμένο από την πρώτη έως καί την τελευταία του σελίδα. Το διακρίνει ο στρωτός λόγος καί η συνεχόμενη ροή των γεγονότων. Εμπλουτίζεται από μικρά,περιεκτικά κεφάλαια καί πλούσιο λεξιλόγιο. Ευτυχώς,η συγγραφέας δεν χρησιμοποιεί περιττά κόλπα ώστε να εντυπωσιάσει. Βασίζεται στην δύναμη της γραφής καί του λόγου της καί μας δίνει ένα υπέροχο,ευανάγνωστο βιβλίο.
    Βρήκα ιδιαίτερα ταιριαστή μέσα στο κείμενο την σκιαγράφηση των χαρακτήρων. Μου άρεσε που η συγγραφέας τόνισε καί διαχώρισε τα ψυχικά τους χαρακτηριστικά από τα εξωτερικά καί προτίμησε να εστιάσει σε αυτά. Ο κάθε ήρωας μας δίνεται ακριβώς όπως έπρεπε να είναι. Από την γυναίκα που υπομένει τα πάντα για να μπορέσει να επιβιώσει,τον άνδρα που μπροστά στο χρήμα καί την εξουσία,θα εναντιωθεί απέναντι στον ίδιο του τον αδερφό,την κοπέλα που θέλει να ξεφύγει καί να ζήσει σε έναν καλύτερο κόσμο καί τον άνδρα που αναζητά αυτό που του λείπει καί θα γεμίσει το κενό του. Καθένας κουβαλά τα δικά του μυστικά καί πάθη,που όταν έρθουν στο φώς,θα γίνει η ανατροπή.
    ''Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ'',ο τίτλος του βιβλίου κι συνειρμικά σκέφτομαι,το αν είναι εύκολη η επιλογή της επιστροφής σε ένα μέρος με αναμνήσεις καί ανθρώπους,που σε στοιχειώνουν μία ζωή. Πόση δυσκολία,κυρίως ψυχική,σημαίνει κάτι τέτοιο; Μπορούμε να βγούμε αλώβητοι ή θα αποκτήσουμε καί νέα σημάδια;
   Κατά την διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου,βιώσα μαζί με τους ήρωες,την απόγνωση,την απελπισία,την ελπίδα,τον θυμό αλλά καί την λύτρωση έστω κι αργά. Όλοι τους ανεξαιρέτως,στον βαθμό που αναλογεί στον καθένα,θα πάρουν ό,τι τους αξίζει. Είτε αυτό είναι τιμωρία,είτε δικαίωση καί μία δεύτερη ευκαιρία ζωής.
     Δεν θα σας κουράσω λέγοντάς σας παραπάνω πράγματα. Εγώ απλά σας το προτείνω το βιβλίο. Θα με θυμηθείτε. Θα σας αφήσει πολύ ικανοποιημένους η ανάγνωσή του.
                                                     Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Δεν συµµεριζόταν την επαναστατικότητα και τα φρονήµατα της Δάφνης. Στην πραγµατικότητα δεν πίστευε σε τίποτα. Από καιρό είχε παραιτηθεί απ’ όλα αυτά. Άραγε η αγάπη συνεπάγεται να παλεύεις για τα ιδανικά και τις πεποιθήσεις του άλλου; Να δίνεσαι στους δικούς του αγώνες; Από το µυαλό του πέρασε αστραπιαία η µορφή της Ελίζας, ίσως για πρώτη φορά αφότου η σχέση του µε τη Δάφνη µεταµορφώθηκε σε κάτι παραπάνω από φιλία. Θυµήθηκε την όψη της. Θλιµµένη και αγέρωχη την ίδια στιγµή και αδιάλλακτη σε ό,τι αφορούσε τις πεποιθήσεις της, κάτι που συνετέλεσε σηµαντικά στο τέλος της σχέσης τους. Όµως η Δάφνη; Γιατί δεν αντιλαµβανόταν τη δική του ανάγκη για µια ήσυχη και ισορροπηµένη ζωή, µακριά από τα διλήµµατα; Είχε κουραστεί. Τα είχε ζήσει όλα αυτά και τώρα όλα επαναλαµβάνονταν εξαρχής σαν µια παλιά κατάρα.


Θεσσαλονίκη, παραµονές του Β' Παγκόσµιου πολέµου: Ο Αλέξανδρος επιστρέφει στη γενέτειρά του ύστερα από χρόνια παραµονής στο Βερολίνο καταβεβληµένος από τη µαταίωση των προσωπικών και επαγγελµατικών του φιλοδοξιών. Η επιστροφή του θα σηµαδευτεί από τη σύγκρουση και την αναµέτρησή του µε τον αδελφό του και το κοινό τους παρελθόν. Πάθη, ανταγωνισµοί, ένοχα µυστικά θα έρθουν όλα στο φως καθώς οι ήρωες αυτού του ιστορικού µυθιστορήµατος καλούνται να αντιδράσουν και να πάρουν θέση σ’ έναν κόσµο που αλλάζει δραµατικά.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΠΕΡΣΑ ΚΟΥΜΟΥΤΣΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 18, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.