Μαγειρεύοντας για τον Πικάσο



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    Σήμερα διάβασα καί σας παρουσιάζω το βιβλίο ''Μαγειρεύοντας για τον Πικάσο'' από την συγγραφέα κυρία Camille Aubray,που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Πρόκειται για ένα βιβλίο που αρχικά με φόβισε λόγω του όγκου του αλλά στην πορεία μου άρεσε πάρα πολύ.
    Από το τίτλο του καί μόνο,το βιβλίο βγάζει προς τα έξω έναν ενδιαφέροντα κι επιβλητικό χαρακτήρα,αφού όπως καταλαβαίνουμε,θα αναφερθεί σε ένα πολύ σημαντικό ζωγράφο του προηγούμενου αιώνα. Έναν καλλιτέχνη,ο οποίος μέσα από τους πίνακές του,έδωσε έναν άλλο τόνο καί ύφος στη ζωγραφική. Χάραξε μία δική του πορεία καί έφερε μία επανάσταση στην τέχνη,ανατρέποντας ό,τι ήταν κατεστημένο έως τότε. Οπότε είναι απολύτως φυσιολογικό,να μας κεντρίζει το ενδιαφέρον ό,τι έχει να κάνει με εκείνον κι άγνωστες πτυχές της ζωής του.
    Η υπόθεση του βιβλίου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο στην ζωή του διάσημου ζωγράφου,πολύ ιδιαίτερη καί σημαντική για τον ίδιο. Μία εποχή σχεδόν ανεξιχνίαστη για το ευρύ κοινό,ακόμη καί για τους γνωστούς του Πικάσο. Το υπόλοιπο μέρος της πλοκής αναφέρεται στην ζωή των ανθρώπων,οι οποίοι ανέπτυξαν σχέσεις με τον ζωγράφο εκείνη την περίοδο,καί ποια ήταν η εξέλιξη τους μέσα στα χρόνια. Ακόμη καί στο πως καί στο πόσο επηρεάστηκαν από αυτήν την συγκυρία.
    Η δράση μέσα στο βιβλίο διαδραματίζεται παράλληλα στο παρελθόν καί στο παρόν. Σαν δύο μεγάλα κομμάτια παζλ,που το ένα κουμπώνει με το άλλο καί μας δίνει μία πλήρη εικόνα καί βοηθούν παράλληλα στην ομαλή ροή της υπόθεσης μέχρι καί το τέλος της. Το αποτέλεσμα αυτού του παντρέματος είναι ένα βιβλίο άκρως θελκτικό κι ευανάγνωστο.
    Όσον αφορά την γραφή του κειμένου,μπορώ να σας πώ τα ακόλουθα. Την βρήκα πολύ στρωτή,ουσιώδη καί οικεία μέσα στην απλότητά της για τον αναγνώστη. Διανθίζεται από τις πολύ ταιριαστές καί παραστατικές εικόνες των τοπίων,που όποιος διαβάζει το βιβλίο,νομίζει ότι τα βλέπει στην πραγματικότητα να ζωντανεύουν μπροστά του καί να γίνεται κι εκείνος με την σειρά του ένας αφανής ήρωας του έργου. Σημαντικό ρόλο σε όλο το κείμενο θα παίξουν καί οι διάλογοι ανάμεσα στους ήρωες που θα φέρουν στην επιφάνεια μυστικά κρυμμένα στον χρόνο καί θα μας βοηθήσουν να έρθουμε πιο κοντά τους καί να τους κατανοήσουμε.
     Ευφύεστατη η απόφαση της συγγραφέως όσον αφορά την σκιαγράφηση του χαρακτήρα του Πικάσο. Έρχεται σε εμάς σαν ένας άνθρωπος γεμάτος ζωή,απαλλαγμένος από το βαρύ όνομα καί ιστορία που κουβαλάει στις πλάτες του. Ζεί στο έπακρο,απολαμβάνοντας τα πάθη του καί τον έρωτα,αντλώντας δύναμη από τα έργα καί την ζωγραφική του. Εμένα μου θυμίζει έναν καλλιτέχνη που ζεί μέσα απ΄την τέχνη του καί γι'αυτήν.
     Μέσα στις σελίδες του βιβλίου θα οδηγηθείτε σε έναν μαγικό κόσμο,εκεί που ο έρωτας,η γαστρονομία,η ζωγραφική,οι δολοπλοκίες καί η εμβληματική φιγούρα του Πάμπλο Πικάσο θα ενωθούν κάτω από ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας. Καί σαν να μην έφταναν όλα αυτά,η αναζήτηση ενός σπουδαίου καλλιτεχνικού έργου θα προστεθεί,για να μας εξάψει παραπάνω την φαντασία μας.
     Μην ξεχάσω,κλείνοντας την κριτική μου,να αναφερθώ στο πως επιλέγει η συγγραφέας να αναφερθεί έστω κι επιγραμματικά στην ακμή της Γαλλικής Ριβιέρας την εποχή του μεσοπολέμου αλλά κι έπειτα στην άνοδο του Χίτλερ καί το πως βρήκε τους πολίτες εκείνη η περίοδος. Την θεωρώ αρκετά σημαντική για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τις συνέπειες όλων αυτών στις ζωές των ηρώων καί για το πως επέλεξαν να ζήσουνε με βάσει αυτές τις επιλογές που έκαναν.
     Εμένα όπως καταλάβατε μου άρεσε πάρα πολύ καί σας προτρέπω να το διαβάσετε. Είναι ιδανικό δώρο για εσάς καί τους οικείους σας για τώρα την περίοδο των εορτών. Αξίζει. Αναζητήστε το!
                                                          Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                 ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Γαλλική Ριβιέρα, άνοιξη 1936: Στο υπέροχο παραλιακό χωριουδάκι του Ζουάν-Λε-Πεν η δεκαεπτάχρονη Οντίν μαγειρεύει μαζί με τη μητέρα της στην κουζίνα του ιδιόκτητου Cafe Paradis. Οι ετοιμασίες για το γεύμα του άρτι αφιχθέντος από το Παρίσι μυστηριώδη νέου πελάτη είναι πυρετώδεις. Ο παράξενος επισκέπτης επιθυμεί να σερβίρεται καθημερινά το γεύμα του στη βίλα που έχει ενοικιάσει με άκρα μυστικότητα, χωρίς να αποκαλυφθεί σε κανέναν η ταυτότητά του. Η έκπληξη της αναπάντεχης γνωριμίας της Οντίν με τον χαρισματικό ζωγράφο θα γίνει αφορμή για ένα μεθυστικό ταξίδι αναζήτησης του αληθινού της εαυτού και του μοναδικού ταλέντου της στη γαστρονομία σε μια περίοδο που και εκείνος βρίσκεται σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι της προσωπικής αλλά και της επαγγελματικής του ζωής. Μια γνωριμία που θα σφραγίσει ανεξίτηλα τη ζωή της για τις επόμενες δεκαετίες.
Νέα Υόρκη, σήμερα: Η Σελίν, επιτυχημένη makeup artist του Χόλιγουντ, μαθαίνει έκπληκτη πως η γιαγιά της, Οντίν, είχε κάποτε μαγειρέψει για τον Πικάσο. Με κίνητρο τις αινιγματικές ιστορίες της μητέρας της αλλά και τα ίχνη από τα καλά κρυμμένα οικογενειακά μυστικά που μένουν να αποκαλυφθούν, η Σελίν ξεκινά ένα μακρύ ταξίδι στην πόλη όπου η Οντίν και ο Πικάσο συναντήθηκαν για πρώτη φορά. Στην υπέροχη ατμόσφαιρα της Κυανής Ακτής, η Σελίν ανακαλύπτει αλήθειες για την τέχνη, τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και τον έρωτα που τη βοηθούν να αποδεχτεί το μέλλον και το πεπρωμένο της.

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα εμπνευσμένο από μια άγνωστη σχεδόν περίοδο της ζωής του διάσημου ζωγράφου. Με συναρπαστικούς χαρακτήρες, ανάμεσά τους και πολλούς από τους πλέον διάσημους ιστορικούς κατοίκους της Γαλλικής Ριβιέρας, και φόντο τα γραφικά τοπία της Νότιας Γαλλίας.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: CAMILLE AUBRAY(ΟΜΠΡΕΙ ΚΑΜΙΛ)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: COOKING FOR PICASSO

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΔΕΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΟΥΛΗ, ΒΟΝΤΑ ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
    
    


Μαγειρεύοντας για τον Πικάσο Μαγειρεύοντας για τον Πικάσο Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 21, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.