Sherlock Holmes,Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    Έχουν χυθεί άπειροι τόνοι μελανιού για να γραφτούν οι περιπέτειες του διάσημου Σέρλοκ Χόλμς καί άλλες τόσες ώρες κινηματογραφικών γυρισμάτων. Κι όμως,κάθε φορά καταφέρνει αυτός ο ήρωας να μας συναρπάζει. Δεν είχε τύχει να διαβάσω βιβλίο με τις ιστορίες του μέχρι τώρα,προσπαθούσα όμως να παρακολουθώ ταινίες που να βασίζονται σε αυτές.
   Πρίν δύο μέρες έφτασε στα χέρια μου το βιβλίο ''Sherlock Holmes,Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ'' από τον συγγραφέα James Lovegrove καί έμεινα άκρως ικανοποιημένη από την ανάγνωσή του.
    Εύλογα,θα σκεφτείτε,ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε αυτό καί τα άλλα βιβλία που αναφέρονται στον συγκεκριμένο πρωταγωνιστή καί στις υποθέσεις που αναλαμβάνει να εξιχνιάσει,με αποτέλεσμα να είναι τόσο ''απαραίτητο'' να το αναζητήσετε να το διαβάσετε. Η διαφορά,λοιπόν,έγκειται στο γεγονός πως μέσα στην πλοκή του βιβλίου,δεν βλέπουμε μόνο την δράση του Χόλμς,αλλά παράλληλα μας δίνεται η ευκαιρία να μάθουμε πτυχές της ζωής του αγαπημένου του συνεργάτη Δρ. Γουάτσον καί να τον γνωρίσουμε καλύτερα.
    Σε αυτό το βιβλίο οι πρωταγωνιστές πλέον είναι δύο,ο Σέρλοκ Χόλμς καί ο Δρ. Γουάτσον,οι οποίοι παίζουν μεγάλο ρόλο τόσο στην επίλυση του προβλήματος,όσο καί στην εξέλιξη της ιστορίας. Βέβαια,το βιβλίο κοσμείται κι από άλλους ήρωες οι οποίοι με την σειρά τους συμπληρώνουν το πάζλ καί μας δίνουν ολόκληρη την εικόνα. Καθένας θα διαδραματίσει έναν ρόλο/σκοπό καίριο για την ομαλή ροή της ιστορίας.
    Επιτρέψτε μου να πώ ότι μου άρεσε ιδιαίτερα ο τρόπος που ήταν τοποθετημένος ο ρόλος της γυναίκας. Μας δόθηκε με δύο ''μορφές'',μία πιο συντηρητική καί αρμόζουσα στα πρέπει εκείνης της εποχής καί μία δεύτερη πιο μοντέρνα καί προοδευτική. Ίσως αυτό να έγινε εσκεμμένα από τον συγγραφέα,επειδή η εποχή στην οποία αναφέρεται είναι σημαδιακή ως προς την αναγνώριση των δικαιωμάτων της γυναίκας.
    Το βιβλίο το χαρακτηρίζει η έντονη δράση,η ευφυής πλοκή,η αγωνία,το σασπένς καί αυτό το πέπλο μυστηρίου που επιβάλλεται σε ένα βιβλίο με κεντρικό χαρακτήρα τον Σέρλοκ Χόλμς. Αυτά όλα στο σύνολο τους γίνονται ακόμα πιο έντονα χάρη στην γραφή του συγγραφέα,ο οποίος καταφέρνει να μας ''αιχμαλωτίσει'' από τις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου.
    Είπα γραφή καί δεν είναι σωστό να μην αναφερθώ καί σε αυτήν. Η γραφή είναι πολύ στρωτή χωρίς περιττές επαναλήψεις. Επιπλέον,ο χωρισμός του βιβλίου σε τρία μέρη,αποτελούμενα από μικρά καί περιεκτικά κεφάλαια,βοηθάει να έχουμε στα χέρια μας ένα ευανάγνωστο,ενδιαφέρον καί καθόλου κουραστικό βιβλίο. Εγώ,δεν θα το αρνηθώ,κατά την διάρκεια της ανάγνωσής του ένιωσα λες καί κάθε κεφάλαιο ''ζωντάνευε'' καί έβλεπα μπροστά μου μία σκηνή κινηματογραφικής ταινίας,στην οποία ήμουν κι εγώ μία αφανής ηρωϊδα.
   Εν κατακλείδι,είναι από εκείνα τα βιβλία που αξίζουν τον χρόνο καί την προσοχή σας. Είμαι πεποισμένη πως θα σας αρέσει στο ίδιο βαθμό που άρεσε κι εμένα.
                                                             Καλές σας αναγνώσεις!

Υ.Γ. Λάτρεψα την αναφορά στην αρχαία Ελλάδα καί σε αυτούς τους υπέροχους μύθους που μας έχουν μεταλαμπαδευτεί καί παραμένουν αναλλοίωτοι κι διαχρονικοί στο πέρασμα των χρόνων. Κρατήστε το! Είναι άκρως σημαντικό καί ταιριαστό με την υπόθεση του βιβλίου.

                                                                    ΠΕΡΙΛΗΨΗ

1895: ο νέος πελάτης του Σέρλοκ Χολμς, δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, ζητά τη βοήθειά του για την εξαφάνιση της γοητευτικής, καλλιεργημένης και εξαιρετικά φιλελεύθερης κόρης του. Ο κύριος Χολμς και ο δόκτωρ Γουάτσον ανακαλύπτουν ότι και η αγνοούμενη κοπέλα, η Χάνα Γούλφσον, αναζητούσε τη Σοφία, μια στενή φίλη της η οποία εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει ίχνη. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η Σοφία είχε στρατολογηθεί από την ομάδα των "Ηλυσίων", μια σχεδόν θρησκευτική σέχτα παθιασμένη με τους αρχαιοελληνικούς μύθους και τελετές, επικεφαλής της οποίας ήταν ο χαρισματικός σερ Φίλιπ Μπιουκάναν. O Χολμς ανακαλύπτει ότι η Χάνα, θέλοντας να βρει τι απέγινε η φίλη της, έχει ήδη εισχωρήσει στην ομάδα των Ηλυσίων με ψεύτικο όνομα. Και ενώ ο Σέρλοκ Χολμς συμφωνεί ότι η κοπέλα μπορεί να παραμείνει ως "πράκτοράς" του στη μυστικιστική αλλά φαινομενικά ακίνδυνη αίρεση, ο δόκτωρ Γουάτσον επιμένει ότι η Χάνα διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο. Εν τω μεταξύ, ο σερ Φίλιπ οραματίζεται την αναμόρφωση της ανθρωπότητας σύμφωνα με τα κλασικά ιδεώδη, χωρίς να αναλογίζεται το ολέθριο τίμημα...

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: JAMES LOVEGROVE

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: SHERLOCK HOLMES: THE LABYRINTH OF DEATH

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΡΟΥΞΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Sherlock Holmes,Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ Sherlock Holmes,Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 09, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.