Το ψαροκόκκαλο



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   ''Το ψαροκόκκαλο'' είναι το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του συγγραφέα κυρίου Νικόλα Βεντουρή καί κυκλοφορήσε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΕΝΤΥΠΟΙΣ. Είναι το τρίτο του βιβλίο στην σειρά καί πάλι έμεινα ικανοποιημένη απ΄την ανάγνωσή του.
    ''Το ψαροκόκκαλο'' ο τίτλος του κι άκρως σημαδιακός για την υπόθεση που θα ξετυλιχθεί μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Για τρίτη φορά ο τόπος που θα διαδραματιστεί η ιστορία του βιβλίου είναι η Πάρος με κάποιες αναφορές καί σε μέρη της Νάξου. Από το εξώφυλλο καί μόνο,εμένα μου έρχεται στο νού η εικόνα των ταραγμένων νερών της θάλασσας που γίνεται κόκκινη από το αίμα των θυμάτων.
     Εδώ,έχουμε μία ιστορία ακόμη πιο ενισχυμένη καί ''πολύπλοκη'' από τις δύο προηγούμενες φορές,πράγμα που δείχνει την φανερή εξέλιξη της γραφής καί σκέψης του συγγραφέα. Δεν έχουμε έναν φόνο που πρέπει να διελευκανθεί αλλά παραπάνω. Φόνοι οι οποίοι αποδεικνύεται στην πορεία ότι συνδέονται μεταξύ τους. Ο συγγραφέας μας ''παιδεύει'' έξυπνα καί δεν μας αποκαλύπτει εύκολα ποιος ή ποια ευθύνεται για τις δολοφονίες αλλά βάζει πολλούς ύποπτους στο σκηνικό.
    Όπως προείπα,ο συγγραφέας έχει εξελιχθεί καί μας δίνει ένα βιβλίο ακόμα πιο καλογραμμένο,με μεστή ιστορία,ωραίο καί ποιοτικό λόγο που διανθίζεται από πλούσιο λεξιλόγιο καί τους τοπικούς ιδιωματισμούς,που μας βάζουν κι εμάς στον χώρο που διαδραματίζονται τα γεγονότα.
    Η σκιαγράφηση των χαρακτήρων είναι εύστοχη αφού ο συγγραφέας αποδίδει τους ήρωες με τα χαρακτηριστικά που τους αναλογούν βάσει της καταγωγής,του φύλου τους,των συγκυριών της ζωής τους καθώς καί της οικονομικής τους τάξης. Είναι πολλοί καί όλοι τους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο,θα βοηθήσουν για την εξέλιξη καί διελεύκανση της υπόθεσης. Αληθοφανείς στα μάτια μας,θα μας κρατήσουν καλή παρέα καί θα γίνουν οι σύντροφοί μας σε αυτό το ταξίδι.
     Παράλληλα,θα έχουμε την επανεμφάνιση παλαιών ηρώων,γνώριμων σε εμάς από τα δύο προηγούμενα βιβλία. Βλέπουμε την εξέλιξή τους στην διάρκεια των χρόνων,όπως καί την βοήθειά τους για ακόμη μία φορά για την λύση του γρίφου.
    Το βιβλίο πέραν του αστυνομικού στοιχείου,περιέχει καί κοινωνικά θέματα που δυστυχώς μαστίζουν στην εποχή μας. Θέματα όπως είναι η παράνομη αλιεία ή υπεραλίευση,τα ναρκωτικά καί η διακίνησή τους,καθώς καί τα πολιτικά ή ατομικά συμφέροντα. Το βιβλίο έχει κι ως σκοπό του να αφυπνίσει συνειδήσεις καί να ''βοηθήσει'' να λυθούν σοβαρά προβλήματα. Κι όλα αυτά δοσμένα με έναν φυσικό,οικείο κι αληθοφανή πάντα τρόπο που χαρακτηρίζει τα βιβλία του κυρίου Βεντουρή.
    Εμένα όπως καταλάβατε μου άρεσε πάρα πολύ το βιβλίο καί σας προτρέπω,όχι μόνο να διαβάσετε αυτό το βιβλίο αλλά καί τα προηγούμενα δύο. Θα μείνετε πολύ ικανοποιημένοι από την ανάγνωσή τους. Στηρίξτε τους Έλληνες συγγραφείς. Έχουμε πολλούς καί καλούς στην χώρα μας.
                                                      Καλές σας αναγνώσεις!

                                                               ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Πάρος, ξημέρωμα 17ης Ιανουαρίου 2015. Ο βοριάς λυσσομανάει και το χιόνι πέφτει πυκνό για πρώτη φορά στο. νησί μετά από πάρα πολλά χρόνια. Ο Αργύρης κατεβαίνει να ελέγξει το καΐκι του και...
Ένας άντρας βρίσκεται νεκρός να επιπλέει σαν ακυβέρνητη βάρκα, στο λιμανάκι της Νάουσας. Μια βέργα ψαροντούφεκου είναι καρφωμένη στο στήθος του. Στην τσέπη του, μαζί με άλλα αντικείμενα, υπάρχει και ένα μεταλλικό ασήμι ψαροκόκκαλο. Κανείς δε δίνει σημασία, έως ότου ανακαλύπτουν πως το ίδιο στοιχείο βρίσκεται σε έναν ακόμη νεκρό άντρα, αυτή τη φορά στη Νάξο. Το ψαροκόκκαλο είναι ένα απλό και φθηνό μπρελόκ. Μήπως βρέθηκε από σύμπτωση στις τσέπες και των δύο; Όταν όμως στο τρίτο κατά σειρά θύμα, το ασημί ψαροκόκκαλο ανακαλύπτεται βαθιά σφηνωμένο στον λαιμό του, τότε όλοι καταλαβαίνουν πλέον πως έχουν να κάνουν με έναν παρανοϊκό δολοφόνο. Τι κοινό είχαν αυτοί οι τρεις άντρες; Τι συμβολίζει το ψαροκόκκαλο; Μήπως έχει και κάποιος άλλος σειρά; Tι ρόλο παίζει ένας μοναχικός σφουγγαράς, από την Κάλυμνο; Τι ρόλο παίζει επίσης η πανύψηλη Σουηδέζα, που δουλεύει στην έπαυλη ενός πρώην βουλευτή; Γιατί ένα μικρό κορίτσι, μόλις πέντε ετών, πιστεύει πως η θάλασσα είναι πάντα λυπημένη;

Ένας αρχιφύλακας και ένας άντρας της λιμενικής αστυνομίας, με τη βοήθεια του συνταξιούχου πια Ορέστη Φωκά, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν όσο γίνεται πιο σύντομα τον δολοφόνο. Είναι απόλυτα βέβαιοι ότι αν δεν προλάβουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα ακόμη ψαροκόκκαλο!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΝΙΚΟΛΑΣ Π. ΒΕΝΤΟΥΡΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΝΤΥΠΟΙΣ
   
Το ψαροκόκκαλο Το ψαροκόκκαλο Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 28, 2019 Rating: 5

1 σχόλιο:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.