ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    Η πρώτη μου επαφή με την γραφή της συγγραφέως κυρίας Δήμητρας Ιωάννου ήταν με το προηγούμενο βιβλίο της ''Η κληρονόμος του ποταμού''. Μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις,με αποτέλεσμα χθές να διαβάσω καί το νέο της βιβλίο με τίτλο ''ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ''.
    Δεν ξέρω πως τα καταφέρνει κάθε φορά καί με εντυπωσιάζει από τον τίτλο καί το εξώφυλλο που κοσμεί το κάθε της βιβλίο. Με έναν μαγικό τρόπο,μας βάζει μέσα στον κόσμο του βιβλίου καί γινόμαστε κι εμείς αφανείς ήρωες που συμπορεύονται σε αυτό το φανταστικό ταξίδι μαζί με τους κύριους πρωταγωνιστές της ιστορίας.
 Ας τα πιάσουμε όμως από την αρχή.  Η γυναικεία φιγούρα που κοσμεί το εξώφυλλο ταιριάζει απόλυτα με τον τίτλο που της έχει δοθεί ως ''ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ''. Ενισχύεται δε από όλη την ατμοσφαρική εικόνα του νησιού των Σπετσών καί το ολόγιομο φεγγάρι. Αμέσως σκεφτόμαστε τι μυστικά κρύβει αυτή η γυναίκα καί ποια η σύνδεσή της με το νησί.
    Ο τόπος της δράσης των ηρώων είναι οι Σπέτσες. Αυτό καί μόνο αρκεί, για να γεμίσει το μυαλό μας με όμορφες εικόνες,που είτε έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή στο νησί,είτε όχι,ενισχύονται ή μας γεννιούνται από την εξαιρετική,παραστατικότατη περιγραφή των τοπίων από την συγγραφέα.
   H γραφή της συγγραφέως καθηλωτική,αφού δεν μπορούσα να αφήσω το βιβλίο από τα χέρια μου μέχρι καί την τελευταία του σελίδα. Η γλώσσα του κειμένου αν καί απλή,είναι άρτια καί διανθίζεται από πλούσιο λεξιλόγιο,απαλλαγμένη από περιττές φιοριτούρες ή τάσεις εντυπωσιασμού. Παράλληλα,οι διάλογοι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές είναι ζωντανοί καί ρεαλιστικοί,δίνοντας έναν τόνο φρεσκάδας στο κείμενο.
    Στο κείμενο η συγγραφέας επαναλαμβάνει το έξυπνο μοτίβο/συνδυασμό παρόντος-παρελθόντος,πραγματικότητας καί μεταφυσικού,που είχαμε συναντήσει σε προηγούμενο βιβλίο της.Βέβαια όλα αυτά μας δίνονται με έναν απόλυτα οικείο τρόπο,ο οποίος καθιστά σε εμάς το βιβλίο πολύ αρεστό. Ο ρεαλισμός παίζει ένα γλυκό παιχνίδι με την λυρικότητα με αποτέλεσμα ένα βιβλίο προσιτό κι ευανάγνωστο.
    Στο βιβλίο θα βρούμε πάλι ποικίλους ήρωες με τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά ο καθένας,που θα βάλουν το λιθαράκι τους,ώστε να έχουμε την συνολική εικόνα της ιστορίας αλλά καί να φτάσουμε αισίως στην επίλυσή της. Η σκιαγράφησή τους από την συγγραφέα έγινε με τέτοιον τρόπο που να αναδεικνύονται όλες οι πτυχές του χαρακτήρα τους καί να μας γεννάνε διάφορα συναισθήματα. Συναισθήματα όπως συμπάθεια,συμπόνοια,αδιαφορία έως καί θυμό.
    Η υπόθεση του βιβλίου περιέχει πόνο,έρωτα κι εκδίκηση. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος για να κατακτήσει το όνειρό του; Τί ρόλο παίζει ο έρωτας στην ζωή του καί η απώλεια αυτού; H ''εκδίκηση'' φέρνει τελικά δικαίωση ή η λύτρωση έρχεται με άλλον τρόπο κι ύστερα από χρόνια; Πώς η μοίρα καί τα παιχνίδια της θα φέρουν στην επιφάνεια κρυμμένα μυστικά κι απαντήσεις;
    Φυσικά καί δεν πρόκειται να σας πώ παραπάνω πράγματα για την υπόθεση. Μόνο θα σας προτρέψω να αναζητήσετε το βιβλίο καί να το διαβάσετε. Αξίζει τον χρόνο σας καί την προσοχή σας. Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ καί περιμένω με το καλό το επόμενό της.
                                                     Καλά σας αναγνώσματα!

                                                             ΠΕΡΙΛΗΨΗ

«Άκουσέ με καλά και θα σ’ το πω έξω απ’ τα δόντια. Σ’ αγάπησα πολύ, έστω κι αν εσύ με πρόδωσες και εξαφανίστηκες. Όμως, αν είσαι ανακατεμένη στην κλοπή, μη νομίζεις πως θα μου γλιτώσεις!»
Μια απρόσμενη στροφή της μοίρας φέρνει τη Μαλένα στο αρχοντικό του διάσημου ζωγράφου Μιχαήλ Μπόκαρη, ακριβώς τη νύχτα όπου η Νυχτερινή Αφροδίτη, ένας από τους πιο διάσημους πίνακες του εικοστού αιώνα, κάνει φτερά. Το παρελθόν ζωντανεύει κι ο έρωτας εμφανίζεται ξανά μπροστά στα μάτια των πρωταγωνιστών αυτής της ιστορίας, πληγωμένος και γεμάτος θυμό.
Άλλες τέσσερις γυναίκες έχουν λάβει την ίδια πρόσκληση από τον ζωγράφο. Ποιες από αυτές είναι οι Ερινύες του παρελθόντος και ποια είναι στην πραγματικότητα η δική του Αφροδίτη; Θα συνειδητοποιήσει τελικά η υφήλιος τις αλήθειες που έχουν αποτυπωθεί στον καμβά; Θα μαθευτεί η αλήθεια;
Η μεγαλειώδης διαδρομή ενός θρύλου από το χθες στο σήμερα και από τις γραφικές Σπέτσες και την Αθήνα του ’70 στις λαμπερές πρωτεύουσες του κόσμου.

Ένα ταλέντο που συνταράσσει ολόκληρο τον πλανήτη. Ένας έρωτας-φωτιά που καίει δυο καρδιές. Μια ζωή μέσα στα φώτα και στα χρώματα κι ένας πίνακας κρυμμένος βαθιά στα σκοτάδια, που αγωνιά να αποκαλύψει τα μυστικά του.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ
ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 27, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.