ΣΑΣΜόΣ



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Ο συγγραφέας κύριος Σπύρος Πετρουλάκης στο νέο του βιβλίο με τίτλο ''ΣΑΣΜΟΣ'' κεντάει ένα υφαντό που αποτελείται από την κουλτούρα,τα ήθη καί τα έθιμα του τόπου της Κρήτης. Ένα βιβλίο πραγματικό στολίδι για την βιβλιοθήκη σας,που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε.
    Η χαρακτηριστική του γραφή αυτή την φορά είναι εμπλουτισμένη από την τοπική ντοπιολαλιά της Κρήτης. Διαβάζοντάς το,αισθάνθηκα σαν αυτές οι ιδιωματικές εκφράσεις να μας διηγούνταν περισσότερο την ιστορία,τόσο του τόπου όσο καί της υπόθεσης,από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές.
    Το ''έθιμο'' της βεντέτας είναι λίγο έως πολύ γνωστό σε όλους μας. Πόσοι/ες όμως από εμάς γνωρίζαμε την λέξη ''σασμός'' καί την ορολογία αυτής; Εγώ,για να είμαι ειλικρινής,πρώτη φορά την άκουσα όταν έμαθα για το βιβλίο. ''Σασμός'' λοιπόν σημαίνει συμβιβασμός ή πιο συγκεκριμένα την λήξη της βεντέτας είτε με κάποιον γάμο ανάμεσα στις οικογένειες που εμπλέκονται είτε με την κουμπαριά σε γάμο ή βάπτιση.
    Θα μου πείτε,ωραία όλα αυτά,αλλά γιατί να φτάνουμε στο σημείο να μιλάμε για σασμό ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να εξαλειφθεί το ''έθιμο'' της βεντέτας; Θα συμφωνήσω πως όπως εξελίσσεται η κοινωνία μας,έτσι θα πρέπει να κρατάμε ή να απαλλασόμαστε από αρνητικές συνήθειες του παρελθόντος.
      Είναι όμως εφικτό κάτι τέτοιο; Μπορούμε από την μία στιγμή στην άλλη να ''πετάξουμε'' από πάνω μας πεποιθήσεις ετών που μας συντροφεύουν έως τώρα; To ζήτημα της τιμής τί ρόλο παίζει εδώ; Μέχρι που είναι ικανός να φτάσει ένας άνθρωπος για να την υπερασπιστεί;
     Aυτή είναι μία πολύ μεγάλη συζήτηση που θέλει χρόνο καί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να γίνει. Ας αρχίσουμε τουλάχιστον προσπαθώντας με πιο λογικούς τρόπους να λύνουμε τα προβλήματα που προκύπτουν.
    Ένα από τα στοιχεία που αγαπώ στα βιβλία του κυρίου Πετρουλάκη είναι η σκιαγράφηση των χαρακτήρων καί η απόδοσή τους μέσα στο κείμενο. Θεωρώ πως τους διακρίνει μία τραγικότητα όμοια ακριβώς με εκείνη των ηρώων των αρχαίων τραγωδιών,που πρέπει πρώτα να περάσουν από το στάδιο της ύβρεως,μετά στην νέμεση καί τέλος στην κάθαρση.
    Άνθρωποι απλοί,καθημερινοί με λεβεντιά όχι μόνο σώματος αλλά καί ψυχής. Άνθρωποι που θα χύσουν πρόθυμα το αίμα τους προς υπεράσπιση της τιμής τους καί των δικών τους ανθρώπων. Άνθρωποι που πάνω απ'όλα βάζουν το δίκαιο καί ζούν κάτω από έναν δικό τους άγραφο νόμο.
    Όσον αφορά τις περιγραφές του τόπου,τί να σας πώ; Μου θύμισαν εικόνες βγαλμένες από παραμύθι εξαιτίας του μαγικού τρόπου με τον οποίο είναι τοποθετημένες μέσα στην υπόθεση του βιβλίου.
   Δεν γνωρίζω τι θέμα θα έχει το επόμενο βιβλίο του,αλλά κάθε φορά τελειώνοντας την ανάγνωση κάποιου,λέω πως ξεπέρασε τον εαυτό του. Υπομονή λοιπόν μέχρι το επόμενο.
                                                         Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                ΠΕΡΙΛΗΨΗ


Ο άντρας σηκώνει το χέρι του και σημαδεύει. Οι επτά πυροβολισμοί που ακούγονται ωχριούν μπροστά στην κραυγή του παιδιού: "Πατέρα…". Αλήθεια ή πλάνη; Τυχαίο γεγονός ή βεντέτα; Οι καταστάσεις περιπλέκονται και παίρνουν ανεξέλεγκτη τροπή. Ακολουθεί δεύτερος θάνατος – αυτήν τη φορά μια γυναίκα. «Τις γυναίκες και τα κοπέλια δεν τα σκοτώνουν. Αλλού να ψάξετε για τον φονιά. Όχι στη βεντέτα…» Τα λόγια των μυστών ακούγονται ουτοπικά. «Πάρε την κοπελιά μας και αλαργέψετε αμέσως από την Κρήτη. Δεν θα αργήσει να γίνει κι άλλο κακό. Φύγετε…» Μια μάνα μαζί με την κόρη της, εν μία νυκτί, εξαφανίζονται από προσώπου γης. Ένα κλειδί μένει κρεμασμένο στην πρόκα του τοίχου και μια μαντινάδα στέκει ατελείωτη. Όρη και θάλασσες, τραγούδια και κατάρες, οργή και χάδι. Μέσα στις αντιθέσεις της φωτιάς, οι άνθρωποι χτίζουν τα όνειρά τους. Ωστόσο, η θέληση και το πάθος δεν αρκούν. Τα πάντα μπορούν να ανατραπούν ακαριαία. Ένας ατέρμονος κύκλος αίματος συνεχίζεται και η παλιά βεντέτα, σαν εφιάλτης, σκορπά τον τρόμο ανάμεσα σε δυο χωριά της Κρήτης. Οι λέξεις ποτέ δεν είχαν αρκετή δύναμη για να περιγράψουν τόσο ακραία συναισθήματα. Τι θα μπορούσε να επιφέρει τη συμφιλίωση, τον πολυπόθητο Σασμό;


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΝΩΑΣ

    
ΣΑΣΜόΣ ΣΑΣΜόΣ Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 13, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.