Η ΚΟΝΤΥΛΕΝΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Ανέκαθεν η πρώτη ευχή που δινόταν σε ένα παιδί που γεννιόταν ήταν να έχει καλή τύχη καί όχι απαραίτητα να είναι όμορφο ή προικισμένο. Δυστυχώς στις μέρες μας πλέον επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη πως η ομορφιά είναι εκείνη που ορίζει την τύχη ή την μοίρα μας.
   Στο νέο βιβλίο της με τίτλο ''Η ΚΟΝΤΥΛΕΝΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ'' η συγγραφέας κυρία Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη μας δίνει μέσα από την πραγματική ιστορία της ηρωίδας να καταλάβουμε ότι όση ομορφιά κι αν διαθέτει ένας άνθρωπος,αυτό δεν συνεπάγεται ούτε ότι θα είναι τυχερός αλλά ούτε πως θα ζήσει μία ονειρεμένη ζωή.
    Όμοια καί η Κοντυλένια που αν καί είχε μία απερίγραπτη ομορφιά δεν κατάφερε να βρεί ποτέ την απόλυτη ευτυχία. Από μικρή έζησε πολύ άσχημα καί την σημάδεψε η ορφάνια καί οι άλλες καθημερινές δυσκολίες. Δεν στάθηκε πουθενά τυχερή.
   Όλοι οι ήρωες του βιβλίου είναι δοσμένοι με έναν τραγικό τρόπο όπως καί η ζωή τους. Άλλοι σε μεγαλύτερο κι άλλοι σε μικρότερο βαθμό έχουν κάτι το μοναδικό πάνω τους που σε κάνει να νιώσεις για εκείνους διάφορα συναισθήματα. Από αγάπη καί συμπόνοια έως πολύ θυμό εξαιτίας της στάσης ζωής τους καί των πράξεών τους.
   Δεν είμαι σε θέση να κρίνω αν είναι ωραία ή όχι η υπόθεση του βιβλίου γιατί όταν μιλάμε για την πραγματική ζωή,οφείλουμε να την δεχτούμε όπως είναι. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν αλλά να παραδειγματιστούμε από αυτό για ένα καλύτερο μέλλον απαλλαγμένο από πιθανά λάθη.
   Για μένα όλη αυτή η εξωτερική ομορφιά χαρίστηκε στην Κοντυλένια για να έρθει σε ισορροπία με όλη την ασχήμια της ζωής της.
   Εμένα μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σαν βιβλίο κυρίως για τους εξής δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι αγαπώ τα βιβλία που βασίζονται σε πραγματικά πρόσωπα καί γεγονότα γιατί μαθαίνω πράγματα που δεν γνώριζα κι επειδή η ζωή αποδεδειγμένα γράφει τα καλύτερα σενάρια. Ο δεύτερος λόγος είναι η γραφή της συγγραφέως καί ο τρόπος που αποδίδει στο χαρτί την ιστορία. Δωρική καταγραφή των γεγονότων με το απαραίτητο συναίσθημα καί την πολύ καλή περιγραφή χωρίς περιττές τάσεις εντυπωσιασμού.
   Εν κατακλείδι έχουμε ένα καλογραμμένο βιβλίο με πολύ ωραία γραφή κι απλή κατανοητή γλώσσα που το καθιστά ευανάγνωστο κι ευχάριστο για τον αναγνώστη.
                                                       Καλές σας αναγνώσεις!

                                                              ΠΕΡΙΛΗΨΗ

"Η Κοντυλένια είναι όπως την περιγράφει το όνομά της, μια πεντάμορφη ηρωίδα του Μεσοπολέμου που έζησε στο Μεγανήσι, το καταπράσινο νησί απέναντι από τη Λευκάδα. Η ομορφιά της έγινε ξακουστή, τη ζωγραφίζανε οι μάστορες στα ταβάνια όταν χρωμάτιζαν τα σπίτια, την κεντούσανε κομπλέν στις «πάντες» οι ανύπαντρες κοπέλες, την υφαίνανε στα διακοσμητικά του τοίχου οι μανάδες, την τραγουδούσανε οι λυράρηδες στα πανηγύρια..." Το πρόσωπό της ήταν καμωμένο με το κοντύλι, όλα τα χαρακτηριστικά της ζυγιασμένα και καλοβαλμένα πάνω στην κατάλευκη επιδερμίδα που ήταν αψεγάδιαστη λες κι ο Θεός πήρε ένα κοντύλι και τη ζωγράφισε... Το σώμα της ψηλό και στητό, το στήθος της ομορφοφτιαγμένο, ο λαιμός της σαν του κύκνου... Το παρουσιαστικό της επιβεβαίωνε το όνομα που της έδωσε ένα ολάκερο χωριό. Κοντυλένια... Λένε πως από την τόση ομορφιά ό,τι άγγιζε καιγόταν, τα φυτά μαραίνονταν, οι βρύσες στέρευαν, η θάλασσα φουρτούνιαζε. Διηγούνται πως ήταν τόσο εκθαμβωτική η όψη της που όταν την αντίκρυζαν τα ζώα μπερδεύανε τα πόδια τους και γλιστρούσαν στον γκρεμό... Αυτή, λοιπόν, η Κοντυλένια που όλοι την ερωτεύθηκαν, παντρεμένοι κι ανύπαντροι, νέοι και γέροι, αυτή η μοναδικής ομορφιάς γυναίκα έμελλε νά ’χει τύχη δεμένη με μια προαιώνια κατάρα... αυτήν της εύθραυστης τελειότητας!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΙΟΥΣΤΤΙΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ-ΑΡΓΥΡΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΩΚΕΑΝΟΣ
   
   
Η ΚΟΝΤΥΛΕΝΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ Η ΚΟΝΤΥΛΕΝΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ Reviewed by Dominica on Ιουλίου 29, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.