αφιερωμένο στον γιο μου


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Γράφημα το βιβλίο του συγγραφέα John Emmans με τίτλο ''αφιερωμένο στον γιό μου''. Ένα πολύ καλό κοινωνικό μυθιστόρημα που μου άρεσε πολύ καί θεωρώ ότι θα σας βάλει στη διαδικασία να αναρωτηθείτε καί να σκεφτείτε πολλά πράγματα που μέχρι τώρα να μην το είχατε κάνει.
    Ένα βιβλίο καλογραμμένο με σφιχτή δεμένη ιστορία καί καλή χρήση της γλώσσας,πιο απλή ή πιο σύνθετη ανάλογα με το που θέλει να δώσει έμφαση ο συγγραφέας καί να τονίσει σε ένταση τα συναισθήματα των ηρώων με έκανε να το διαβάσω μέσα σε λίγες ώρες χωρίς σταματημό.
    Η ιστορία του βαθειά συγκινητική απευθύνεται σε όλους κι όλες εκεί έξω που είναι γονείς καί θέλουν να πούν στα παιδιά τους όσα δεν τους έχουν πεί έως τώρα αλλά για κάποιο λόγο είτε φοβούνται να το κάνουν είτε το αναβάλλουν γιατί δεν είναι έτοιμοι να έρθουν αντιμέτωποι με τα πιθανά λάθη που έχουν κάνει τόσα χρόνια κατά την διάρκεια του μεγαλώματος των παιδιών τους.
    Εγώ θα διαφωνήσω με αυτήν τους την στάση γιατί όπως μας δείχνει καί το βιβλίο ποτέ δεν ξέρεις πως θα μας τα φέρει η μοίρα καί αν θα προλάβουν τελικά να ειπωθούν όσα πρέπει. Γι'αυτό κι ο συγγραφέας όπως προείπα όταν περιγράφει τα συναισθήματα που νιώθουν οι ήρωες προσδίδει μία λυρικότητα στις λέξεις καί τα λόγια τους. Κάτι το οποίο ίσως να μην μου άρεσε σε αντίθετη περίπτωση που θα γινόταν για λόγους εντυπωσιασμού καί μόνο.
     Οι ήρωες αρκετοί μέσα στην πλοκή με τον δικό του χαρακτήρα ο καθένας καί την ξεχωριστή του προσωπικότητα θα δώσουν μία άλλη νότα. Όλοι τους καί ο καθένας χώρια θα προσπαθήσουν να έρθουν  αντιμέτωποι με τα δικά τους προβλήματα καί θα κρατήσουν δική τους στάση απέναντι στο ζήτημα της σχέσης παιδιού-γονέα. Είτε θα υπάρξουν χάσματα κι εντάσεις είτε θα γίνουν προσπάθειες κατανόησης καί επίλυσης του οποιουδήποτε θέματος μέσα από διάλογο είτε μέσω άλλων παραδειγμάτων τριγύρω τους.
    Μέσα στο βιβλίο θα δούμε κι άλλες ιστορίες δευτεραγωνιστών να διαδραματίζονται παράλληλα με την ιστορία του κεντρικού ήρωα. Κοινό τους χαρακτηριστικό η σχέση παιδιού-γονέων αλλά τόσο διαφορετικά προσεγγισμένες καί δοσμένες από τον συγγραφέα.
    Το νόημα του βιβλίου τελικά είναι η αποκατάσταση καί η λείανση των σχέσεων των ατόμων μέσα στην οικογένεια. Δεν πρέπει να προσπαθούν να ξεφύγουν από τα προβλήματα αλλά να τα βλέπουν στα μάτια καί να τα αντιμετωπίζουν με δύναμη καί κουράγιο.
    Σκεφτείτε πόσο πολύ μπορεί να μοιάζετε στους γονείς σας καί να έχετε κληρονομήσει δικά τους χαρακτηριστικά καί για διάφορους λόγους να μην τους αποδέχεστε. Μήπως έτσι δεν αγαπάτε καί τον εαυτό σας στο τέλος; Προσπαθήστε να γίνετε καλύτεροι καί να μην επαναλάβετε τα δικά τους λάθη στα δικά σας παιδιά.
     Δεν θέλω να σας κουράσω παραπάνω καί επειδή είναι πολύ νέο το βιβλίο δεν θέλω να σας πώ κάτι που θα χαλάσει την μαγεία του. Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ καί σαν γραφή καί για το κοινωνικό μήνυμα που θέλει να περάσει μέσα από την πλοκή του. Εγώ από την μεριά μου το αφιερώνω σε όλους τους γιούς καί τις κόρες εκεί έξω.
                                                      Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                  ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο Μάρτιν Κάμερον είναι ένας επιτυχημένος συγγραφέας αλλά δεν καταφέρνει να γεφυρώσει την απόσταση με τον γιο του Κένεθ, ο οποίος βουλιάζει κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο στο έρεβος της μοναξιάς.

Τη μέρα που ο Κένεθ εγκαταλείπει το γραφικό Μέινχοουμ, ο Μάρτιν ξεκινά τη συγγραφή του βιβλίου «Αφιερωμένο στον γιο μου» στο οποίο καταθέτει σκέψεις και συναισθήματα που δεν είχαν ειπωθεί. Μετά την ολοκλήρωση του κύκνειου άσματός του ο διάσημος συγγραφέας κλείνει μια για πάντα τα μάτια του αφήνοντας πίσω του έναν ανεξερεύνητο θησαυρό. Είκοσι χρόνια αργότερα ο Κένεθ επιστρέφει στη γενέτειρά του για να συμπαρασταθεί στη μητέρα του Νταϊάν, η οποία του παραδίδει το βιβλίο ξυπνώντας όλα εκείνα τα μορμολύκεια πλάσματα του παρελθόντος που ο ίδιος, όμως, δεν είναι ακόμη έτοιμος να αντιμετωπίσει.

Απογοητευμένος από τη ζωή του ψάχνει τον εαυτό του και γίνεται συνεργός σε ένα  περίεργο συναισθηματικό παιχνίδι προσπαθώντας να λύσει γρίφους μέσα από τους ήρωες των βιβλίων του πατέρα του, οι οποίοι τον κατευθύνουν στο φως.

Θα καταφέρει να βρει το κουράγιο να διαβάσει το βιβλίο και να συγχωρήσει τον πατέρα του; Θα αναζωπυρώσει το πάθος για τη γυναίκα που κάποτε αγάπησε και πριν από πολλά χρόνια έσφιγγε στην αγκαλιά του;


 ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: John Emmans

EΚΔΟΣΕΙΣ: ΓΡΑΦΗΜΑ
    
 

    
αφιερωμένο στον γιο μου αφιερωμένο στον γιο μου Reviewed by Dominica on Ιουνίου 29, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.