ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΤΩΝ 7 ΝΑΝΩΝ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Από την αρχαιότητα ακόμη ο αριθμός ''7'' θεωρείτο δυνατός καί ιερός καί έκρυβε από πίσω του έναν πανίσχυρο συμβολισμό ο οποίος αποτυπώθηκε καί συνεχίζει μέχρι σήμερα σε πολλά πράγματα τριγύρω μας. Όπως είναι τα 7 θαύματα του κόσμου,οι 7 ημέρες της εβδομάδας,τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα καί πολλά άλλα.
   Δεν έχει πολλές μέρες που κυκλοφόρησε το βιβλίο από τον συγγραφέα κύριο Νάσο Λαναρά με τίτλο ''ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΤΩΝ 7 ΝΑΝΩΝ'' του οποίου βασικός άξονας είναι ο αριθμός ''7''. Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για το παραμύθι ''Η Χιονάτη καί οι 7 νάνοι''. Εδώ έχουμε ένα πολύ καλό σχεδόν αστυνομικό βιβλίο που με ενθουσίασε από την αρχή κιόλας της ανάγνωσής του.
    Ένα βιβλίο καλογραμμένο με απλό,δωρικό τρόπο που παρ'όλα αυτά σε κάνει να θέλεις να το διαβάσεις με μία ανάσα. Σε αυτό να προσθέσω την σωστή χρήση της γλώσσας από τον συγγραφέα χωρίς βερμπαλισμούς καί τάσεις εντυπωσιασμού απλά για να καλύψει περισσότερο χώρο πάνω στο χαρτί.
  Εμπνευσμένος ο συγγραφέας από έργα διασήμων ζωγράφων θα στολίσει κάθε σκηνή του βιβλίου με μία πινελιά τέχνης που θα δώσει άλλη πνοή σε όλο την υπόθεση. Παράλληλα οι τίτλοι του κάθε κεφαλαίου κάθε άλλο παρά διακοσμητικοί είναι. Μας δίνουν σύντομα κι απλά το τι πρόκειται να μάθουμε παρακάτω.
   Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ ο τρόπος που σκιαγραφείται ο κεντρικός ήρωας. Μοιάζει λές καί ο συγγραφέας καί ο ήρωας να είναι ένα πρόσωπο. Φαίνεται πως έχει κάνει αρκετή δουλειά καί με μεγάλη προσπάθεια καί συνέπεια μας δίνει έναν ήρωα διαφορετικό από όσους έχουμε συναντήσει μέχρι τώρα. Από την μία τον παρουσιάζει ως σκληρό κι αδίστακτο καί από την άλλη ως έναν ευγενικό κι ονειροπόλο καλλιτέχνη. Θα μου πείτε ότι έτσι είναι καί η ανθρώπινη φύση. Μία ισορροπία καλού κι κακού με την ζυγαριά να γέρνει πάντα πρός την μία μεριά.
   Επειδή το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει πολύ πρόσφατα δεν θα σας πώ πολλά. Μόνο αυτά που νομίζω πως θα σας κινήσουν το ενδιαφέρον. Μέσα από μία εξομολόγηση-κατάθεση ψυχής ο ήρωας θα αφηγηθεί την ζωή του κι όλα όσα τον οδήγησαν να προβεί σε αυτές τις πράξεις. Ο αριθμός 7 καίριος για την εξέλιξη της πλοκής.7 οι νάνοι που θα είναι η αφορμή για να κάνει όσα θα κάνει,7 τα θύματά του όσα καί θανάσιμα αμαρτήματα. Κάθε θύμα του αντιπροσωπεύει ένα από τα 7. Θα έρθει στο τέλος η λύτρωση ή όχι;
     Εγώ από το βιβλίο έλαβα το μήνυμα ότι σοφά τα λένε θανάσιμα αμαρτήματα γιατί όχι μόνο δεν μας βοηθάνε να εξελιχθούμε ως άνθρωποι αλλά πολλές φορές μας οδηγούν καί στον θάνατο. Δεν εννοώ να μας σκοτώσει κάποιος αλλά αυτή θα είναι η συνέπεια του να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο. Πρέπει να δρούμε σωστά,να είμαστε ενάρετοι καί να μπορούμε να ξεχωρίσουμε το σωστό από το λάθος.

                                               Αναζητήστε το!Καλές σας αναγνώσεις!

                                                              ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ένα κρύο χειμωνιάτικο σούρουπο, ο ζωγράφος Ηρακλής Κομνηνός φτάνει δύσκολα σε μια απομονωμένη σπηλιά στη Βαράσοβα ̇ ένα αφιλόξενο, τραχύ βουνό, κάπου στη νότια Αιτωλία. Εκεί, έχει το ασκητήριό του –για πάνω από είκοσι χρόνια– ο τυφλός γέροντας Μιχαήλ και του ανακοινώνει κυνικά ότι θα τον σκοτώσει.

Αρχίζει να του εξηγεί τους λόγους που θα διαπράξει το έγκλημα, μέσα από την αφήγηση της ζωής του, η οποία περιλαμβάνει άλλους έξι φόνους. Η ιστορία του ξεκινά τη δεκαετία του ’50 και είναι η πορεία της μεγαλοαστικής οικογένειάς του μέσα στον χρόνο. Με μια περιγραφή επική, κοσμοπολίτικη, ζοφερή και υπαρξιακή, ξεναγεί τον ασκητή και τον αναγνώστη στην προσωπική του κόλαση, που ξεκίνησε στα παιδικά του χρόνια.

Βήμα-βήμα, παρουσιάζει επτά διαφορετικές ιστορίες ανθρώπων που συγκλίνουν σε μία και που τον έσπρωξαν στην απελπισία, την καταστροφή και εν τέλει στο έγκλημα. Όλα έχουν αφετηρία ένα βασανιστικό, ανίερο μυστικό που στοιχειώνει τη σχέση με τον πατέρα του. Στο θολωμένο μυαλό του ο θάνατος μοιάζει ιδανική λύση, συνδεδεμένος με έναν εφιάλτη που τον ταλαιπωρεί τα βράδια. Έτσι, ξεκινά μια σκυταλοδρομία φόνων, με σκοπό να την ολοκληρώσει σκοτώνοντας τον γέροντα μοναχό. Ως παθιασμένος ζωγράφος, δεν παραλείπει να δώσει την εικαστική πινελιά όταν σκοτώνει κάποιον, σκηνοθετώντας τον χώρο του εγκλήματος ως έργο τέχνης, με πηγή έμπνευσης διάσημα έργα ζωγράφων, δημιουργώντας κάθε φορά ένα tableau mort

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: NΑΣΟΣ ΛΑΝΑΡΑΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ
    
ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΤΩΝ 7 ΝΑΝΩΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΤΩΝ 7 ΝΑΝΩΝ Reviewed by Dominica on Ιουνίου 26, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.